Nytändning från Italien ger 40 jobb

Whirlpool storsatsar i Norrköping under 2012 och 2013. Flera nya produktionslinjer och en underleverantör som flyttar in i fabriken och skapar 40 jobb ger stabilitet för minst tio år framåt i Norrköping.

Foto: Håkan Sjöström

Norrköping2012-08-17 00:00

- Vi gör en enorm satsning i Norrköping och det är förstås positivt för vår personal, säger Martin Teikmans, produktionschef. Whirlpool verkar på en tuff marknad och vi måste tänka allt mer strategiskt vilket vi också gör genom vår nya affärsplan.

Whirlpool öppnade två nya produktionslinjer förra veckan och till jul startar ytterligare två. Det innebär att Whirlpool satsar 20 miljoner kronor i produktionen av mikrovågsugnar för att skapa bättre produktionsflöden enligt den så kallade Lean-modellen.

Underleverantör flyttar in
Och våren 2013 sker ytterligare en stor effektivisering av anläggningen. Då flyttar den italienska underleverantören Lamikos in i Whirlpools lokaler
i Norrköping. Lamikos har skrivit ett tioårigt avtal med Whirlpool om leveranser av pressade metalldetaljer till mikrovågsungnarna.

Lamikos investerar 60 miljoner kronor i Norrköping och kommer på egen hand att rekrytera fyrtio personer till sin produktion i Whirlpool.

- Det är tuffa tider men nu har vi fått förtroendet att satsa ordentligt i Norrköping för att stärka vår konkurrenskraft i Europa, säger Raphael Delrue, platschef i Norrköping. Det här blir en tuff utmaning men vi räknar med att öka produktionen tio procent nästa år.

Raphael Delrue kom till Norrköping för ett år sedan och stora delar av företagsledningen är nyrekryterad inför den stora satsningen.

- Vi känner att det verkligen finns en nytändning här i dag, säger Martin Teikmans. Det här är ett fantastiskt roligt budskap att få ge personalen.

Hamnar i Benelux
Mikrovågsugnar från Norrköping hamnar främst i köken i Frankrike, Tyskland och Benelux-länderna men nästa år börjar man även skeppa till USA.

Femhundra anställda
- Vi skapar en generation nummer två av vår mikrovågsugn, förklarar Raphael Delrue. Vi satsar 15 miljoner kronor på att utveckla en ny modell med fler och bättre funktioner och den finns på marknaden i maj 2013.

Whirlpool kan av konkurrensskäl inte berätta hur mycket Norrköpingsfabriken omsätter. I dag har fabriken 280 kollektivanställda, 100 personer från bemanningsföretag och 120 tjänstemän. 90 procent av produktionen är mikorvågsugnar och övriga tio procent utgörs av ångugnar och kaffemaskiner.

Fotnot: Lean-modellen utvecklades hos Toyota och är en princip för att tillverka produkter på det mest resurssnåla sättet för att skapa effektiva flöden genom en fabrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!