I veckan släpptes biltrafiken på efter renoveringen av Riksbron över Motala Ström. Många bilister var nog nöjda med att slippa köerna, men i stället kom en ny överraskning för pendlarna.
Per Blomén jobbar på Enebyskolan och passerar bron varje arbetsdag. Han reagerade på hur det var att köra över broskarvarna.
– Det kändes rejält i bilen när man åkte över guppet i 80 km/h, men dagen efter det tog jag det lite lugnare. Först trodde man att det var normalt, men när jag såg guppet i dagsljus förstod jag att det inte var så, säger han.
Han berättar att många pendlare i offentliga Facebookgrupper påtalat problemet.
– Det guppade till lite väl mycket när man åkte vid broskarven. Man tänkte att entreprenören, när de haft extra tid att laga felet, också borde ha haft tid att fixa arbetet på ett bra sätt, säger Per Blomén.
Det var vecka 32 som entreprenören NCC påbörjade arbetet med att renovera Riksbron över Motala Ström. Renoveringen skulle vara färdig vecka 44. Övergångskonstruktionen, broskarvarna, var hårt slitna. Det var ett nödvändigt reparationsarbete för att förebygga större framtida skador på bron som byggdes 1976–1977.
– Inför slutbesiktningen av arbetet och inför trafikpåsläpp under onsdagen såg vi att broskarvarna var godkända men att asfaltsarbetet inte var klart. Vi såg att det skulle bli en liten nivåskillnad mellan gammal och ny asfalt men tog beslut om att släppa på trafiken i väntan på fräsningsarbete, säger Elyias Yousef på samhällsbyggnadskontoret när NT ringer upp.
Det är naturligt att det ska slå på denna typ av övergångskonstruktion. Detta då asfalten ska helst ska vara någon centimeter över övergången för att skydda konstruktionen från nötning
Entreprenören satte tillfälligt ned hastigheten från 80 km/h till 50 km/h.
NCC påbörjade det arbetet på onsdagseftermiddagen med att fräsa ned asfaltskanten. Under våren väntar nya förbättringar på Riksvägen och bron.
– Nu ska en temporär lösning göras för att jämna till vägbanan. Det jag vet är att det har varit en skarv mellan den yta vi lagt ny asfalt på och den gamla ytan. Generellt asfalterar vi inte när det är vinterväder. I vår ska stora delar av Riksvägen asfalteras om, då kommer man att se över de här skarvarna på bron en gång till, säger Amelie Winberg på NCC Group Sverige.