Klart: Så här ser nya tingsrätten ut

Norrköping rustar för en allt grövre kriminalitet. Nu öppnar en säkrare och tryggare tingsrätt. ”Något var tvunget att göras”, säger rådmannen Anders Heiborn.

Anders Heiborn har arbetat i Norrköping i 22 år. Nu får han gå till en sprillans ny arbetsplats framöver.

Anders Heiborn har arbetat i Norrköping i 22 år. Nu får han gå till en sprillans ny arbetsplats framöver.

Foto: Mattias Heikki

Norrköping2024-09-30 20:00

Nyheten i korthet

  • Norrköping öppnar en ny, säkrare tingsrätt för att hantera ökande kriminalitet. Byggnaden är rymlig och modern med en väl genomtänkt säkerhetsplan.
  • Personal, vittnen och brottsoffer kommer att hållas helt separerade från misstänkta brottslingar, med hjälp av byggnadens fem hissar och 13 häktesrum i källaren. Tingsrätten kommer att växa, med planer på att anställa ytterligare en till två domare.
  • Rådmannen Anders Heiborn uttrycker dock att han önskat en ännu högre säkerhetsnivå i bygget, då vissa rättegångar fortfarande kommer att behöva flyttas till exempelvis Stockholm.

Vi får en guidad tur av den rymliga, moderna byggnaden som står där Norra promenaden möter Packhusgatan. Där möts vi av ljust trä, högt i tak och stora fönsterpartier. Men framför allt av ett fokus på säkerheten.

Personalen, vittnen och brottsoffer kommer att kunna hållas helt separerade från de misstänkta brottslingarna. De ska inte behöva sitta i samma väntrum eller springa på varandra i andra utrymmen.

Planlösningen ska öka tryggheten – och tar hjälp av husets fem hissar. 

Hissarna går rakt ner till de 13 häktesrummen i källaren, eller rakt upp till rättssalarna. Allt för att transporterna av de tilltalade ska gå så smidigt som möjligt och för att de inte ska kunna konfrontera andra.

– Det är en ren säkerhetsfråga. Det här är ett slutet system, säger Anders Heiborn.

undefined
Högt till tak, stora fönsterpartier och en annorlunda träfasad är vad nya tingsrätten bjuder på.

Den gamla tingsrätten på Olai Kyrkogata tjänade rättsväsendet i 50 år. Men nu var det hög tid för en flytt, enligt Heiborn. 

– Vi kunde inte bara ta fram en hink med färg och en rulle tapeter. Vi har vuxit ur den gamla lokalen i alla avseenden, säkerhetsmässigt, funktionellt, utrymmesmässigt och teknikmässigt. 

undefined
Här är en av två salar som har fått en utökad säkerhet i form av bland annat ett glasparti som separerar åhörarna från övriga.

Ett 50-tal personer kommer att jobba här dagligen. Det är ungefär lika många som på den mindre lokalen på Olai Kyrkogata. Gott om ytor blir det alltså. Men Heiborn spår att det kommer att ätas upp snabbt. 

Tingsrätten kommer att växa. Till exempel söker man i dag ytterligare en till två domare. Och byggnaden är redan nu anpassad för en utbyggnad i framtiden – vilket kommer att behövas, enligt Heiborn.

Den grova brottsligheten hotar inte längre bara de större städerna i Sverige. Anders Heiborn har perspektivet. Han har jobbat inom rättsväsendet i 32 år. 22 av dem som rådman i Norrköping. 

– Det hände något runt 2016-2017. Gängkriminaliteten har ökat så behovet av ett ökat säkerhetstänk har vuxit fort.

undefined
Rättssalarna står på rad en trappa upp.

Antal rättssalar i Norrköping växer från åtta till tio, varav två nu har förhöjd säkerhet i form av glas som separerar åhörarna, samt inglasade utrymmen för till exempel poliser.

undefined
Gamla lagböcker blandas med ny inredning.

Nu kommer fler rättegångar att slippa flyttas från Norrköping. Men Anders Heiborn hade gärna sett en ännu högre säkerhetsnivå i nybygget.

– Vi kommer fortfarande att tvingas flytta rättegångar till exempelvis Stockholm. Vi hade behövt något steg till av säkerhet i någon av salarna, säger han.

undefined
Matsalen högst upp i byggnaden leder till en takterass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!