I syfte att i ett tidigt skede bli bättre på att upptäcka lindrig psykisk ohälsa hos barn och unga har Framvik AB tagit fram en utbildningsmiljö i en virtuell verklighet. Uppdraget har de fått av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.
Matteusskolan har varit delaktiga i projektet och samverkat med Framvik i framtagandet av utbildningen. De blev även först med att få prova på en första version av VR-simulatorn där man möter avataren "Kevin".
– Man går in i en miljö där man möter avatar, en person, man har ett samtal med som är programmerad att ge olika typer av respons beroende på mitt tonfall, mina ordval och hur jag för samtalet framåt, berättar Caroline Nilsson.
"Kevin" har ingen bestämd ålder, utan kan vara mellan 11 och 15 år. Framviks VD Maria Bauer berättar att man valt att gestalta en pojke på grund av den utbredda psykiska ohälsa som finns hos män i dag.
– Det är ett stort bekymmer med pojkars och unga mäns psykiska ohälsa. Det är ungefär 1 500 personer i Sverige som tar sitt liv varje år och över hälften av dem är män. Det är jätteviktigt att vi tittar på varför män upplever olika typer av ohälsa och hur vi kan hjälpa dem med det. Innan man blir en man så är man ju pojke, säger hon.
Utbildningen riktar sig till både skolan och andra som jobbar med barn, men även till föräldrar. Under testtillfället medverkade förutom personal från Matteusskolan också specialpedagoger, psykologer och flera andra från Centrala barn- och elevhälsan vid Norrköpings kommun. Enligt Maria Bauer möttes det av mycket positiva reaktioner.
– Många tänkte på elever de hade mött och situationer de hade suttit i. Det är kunskap som du upplever och den typen av kunskap blir väldigt stark. Det är nästan som att vara med om det i verkligheten. Det är det som är det häftiga med VR som redskap, säger hon.
Även Caroline Nilsson fick testa att kliva in i den virtuella miljön och prata med "Kevin".
– Det är mycket spännande och även om det är en påhittad miljö hamnar man väldigt snabbt i ett i ett läge där man känner igen sig. Jag som har jobbat mycket på högstadiet och träffat tonåringar, som ibland är svårpratade, kunde absolut känna igen den här killen, säger hon.
Varför behövs VR för att träna på att prata med barn? Räcker det inte med att prata om det i verkligheten?
– Det är ett sätt att få möjlighet att utveckla sin kompetens att samtala med barn på ett sätt som känns verkligt, men samtidigt om jag skulle misslyckas så är det ingen fara. Man får tillgång till övningstillfällen utan att någon riktig människa råkar illa ut. Man kan ju läsa sig till saker i böcker, men det är en helt annan sak att uppleva det i tid och rum, säger Caroline Nilsson.
Maria Bauer håller med.
– Upplevelsebaserad kunskap stannar mycket bättre hos oss. Samtal, föreläsningar och böcker i all ära, men den här typen av träning är nästa steg. Vi tror väldigt mycket på att undervisa på det här sättet och har hållit på en bra stund med att utveckla utbildningar, så vi ser att det har väldigt god effekt, säger hon.
Under hösten är Matteusskolans förhoppningar att få tillgång till den färdiga versionen av den virtuella utbildningen.
– Planen nu är att de ska få fortsätta använda träningen hos sig i Norrköping. De kommer få ha produkten hos sig eftersom de var med och tog fram den, säger Maria Bauer.