Nya näringslivsrankningen: "Över 200 är ju ett bottenbetyg"

17 kliv uppåt i rankningen av det lokala företagsklimatet. Men Pär Lindegren vill se mer av Norrköpings kommun. "De är på rätt väg, men vi måste våga bygga och utveckla mer", säger småföretagaren i byggbranschen.

Kommundirektören Anna Selander och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) lyssnar på Pär Lindegren, arbetsledare för SRD Bygg. I Svensk Näringslivs färska rankning av företagsklimatet hamnar Norrköping på 230:e plats.

Kommundirektören Anna Selander och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) lyssnar på Pär Lindegren, arbetsledare för SRD Bygg. I Svensk Näringslivs färska rankning av företagsklimatet hamnar Norrköping på 230:e plats.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-10-01 05:00

Nyheten i korthet

  • Norrköping klättrar 17 platser i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet, och når sin bästa position på sex år.
  • Pär Lindegren, arbetsledare för byggföretaget SRD Bygg och Renoveringstjänst, uppmanar kommunen att vara mer modiga och tillåta mer byggande och utveckling.
  • Kommunens ledning medger att dialogen med företagare behöver förbättras och att företagens signaler är viktiga för att stimulera tillväxt och anställning.

17 platser uppåt. När branschorganisationen Svenskt Näringsliv presenterar årets mätning av företagens upplevelse av företagsklimatet i sin kommun klättrar Norrköping från plats 247 till 230 av landets 290 kommuner.

En av de som deltagit i enkäten är Norrköpingsföretagaren Pär Lindegren. Han är arbetsledare för SRD Bygg och Renoveringstjänst AB – ett företag som i nuläget har ett tiotal anställda. Byggfirman arbetar främst med att bygga och renovera villor, småhus och radhus.

Hur är läget i byggbranschen?

– Det har varit tuffa tider. När vi har haft som mest jobb har vi ett 20-tal anställda, när det är lågkonjunktur väljer många att lämna branschen. Men det är nu vi måste jobba framåt. När vändningen kommer måste vi vara redo att växla upp, säger Pär Lindegren.

undefined
"För oss som sitter med mark är det väldigt enkelt, vi vill bygga och utveckla mer. Vi vill inte få ett nej. Jag har respekt för att man måste följa lagar ... men jag tycker kommunen behöver säga ja till mer", säger Pär LIndegren.

När kommer vändningen?

– Jag tror den kommer snart. Blir det fler räntesänkningar, kan det snabbt hända saker.

Pär Lindegren är redo att växla upp – men han tycker sig inte få riktigt samma signaler från kommunen.

– För oss som sitter med mark är det väldigt enkelt, vi vill bygga och utveckla mer. Vi vill inte få ett nej. Jag har respekt för att man måste följa lagar, men det är nu man måste göra jobbet med detaljplaner och bygglov.

– Det byggs inte småhus och villor, det är det vi vill göra. Vi behöver en större variation av bostäder i flera områden. Alla kan ju inte bosätta sig i Inre hamnen.

Vad är ditt råd till kommunen?

– Att de vågar säga ja till mer. Jag tycker de är på rätt väg, men de måste våga bygga och utveckla mer. Om vi företagare får positiva besked från kommunen, vågar vi anställa fler. Signalerna de sänder är viktiga mentalt sett. 

Hur skulle du vilja beskriva de kontakter du haft med företrädare från kommunen i din roll som företagare?

– Ibland har vi en samsyn – ibland har vi det inte. Jag känner att jag blivit lyssnad på, men under åren hade jag gärna sett att det funnits en bättre dialog. Bara nu, när vi har suttit här och pratat med varandra, har jag lärt mig flera nya saker som blir användbara i framtiden, säger Pär Lindegren.

undefined
Anna Selander, Pär Lindegren och Sophia Jarl i samtal kring kommunens näringslivspolitik.

Just den här morgonen är lite speciell. Inne i den lilla baracken intill byggarbetsplatsen – en nerbrunnen villa i Karlshov – har Pär Lindegren och de övriga i bygglaget fått sällskap av kommundirektören Anna Selander och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

De medger att kommunens dialog med företagarna måste förbättras.

– När det gäller bygglovsansökningar behöver vi i ett tidigare skede meddela om det inte kommer att gå. Företagen ska inte behöva lägga ner tid och pengar på ansökningar när vi vet att det blir ett nej. Genom att prata med företagarna kan vi få dem att skruva lite på ansökningarna, kanske går det att skala upp eller skala ner, säger Anna Selander.

undefined
"Genom att prata med företagarna kanske vi kan få dem att skruva lite på ansökningarna. Det kanske går att skala upp eller skala ner", säger kommundirektören Anna Selander.

Varför säger ni i kommunen inte ja till mer?

– Jag skulle önska att vi kunde säga ja till mer. Men dels har vi lagar och regelverk som vi måste följa. Och dels finns det i nuläget inte resurser med tanke på kommunens ekonomi. Men vi prioriterar hårt och samtidigt vill jag gärna lyfta fram att välfärden ju faktiskt finansieras av att företagen kan växla upp, säger Sophia Jarl.

– Befolkningsutvecklingen medför också att vi i den nya Översiktsplanen kommer att vara mer restriktiva när det gäller nya bostadsområden. Vi måste prioritera områden där det redan finns vägar, vatten och annan infrastruktur. Vi måste fokusera på en hållbar ekonomi, fortsätter hon.

undefined
"Jag skulle önska att vi kunde säga ja till mer. Men dels har vi lagar och regelverk som vi måste följa. Och dels finns det i nuläget inte resurser med tanke på kommunens tuffa ekonomi. Vi måste prioritera välfärden", säger Sophia Jarl.

Hur ser du på att Norrköping hamnar på plats 230 av landets 290 kommuner

– Alla platser över 200 är ju ett bottenbetyg. Den här enkäten bygger på attityder och det säger mycket om vilken uppfattning företagarna har om kommunen. Den visar också att företag inom transport- och fastighetsbranschen inte alltid är så nöjda med oss, det är därför vi prioriterar företagsbesök i de här branscherna. Här behöver vi ha en bättre dialog.

När Borgerlig samverkan i oktober 2022 presenterade er politiska inriktning sas det bland annat att "det kommer vara stort fokus på att utveckla näringslivets förutsättningar och möjligheter att trivas och utvecklas i Norrköping". På två företagsklimatrankningar har ni klättrat 33 platser - lever ni upp till ert löfte?

– Jag skulle vilja jämföra det med att styra en oljetanker. Det tar tid att vända på det här. Det går snabbt att tappa förtroende som kommunen gjort under ett antal år, men det tar tid att återfå det. Det är många små steg som ska tas och inte ett snabbt klipp som kommer lösa allt, säger Sophia Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!