Nya hundbedragare sålde smuggelvalpar i Norrköping

Ännu ett lokalt hundnätverk har avslöjats. Ett tidigare gift par har smugglat valpar från Polen och sålt dessa från en lägenhet i Norrköping. Nu åtalas de båda för grov smuggling – och flera valpar har avlivats.

Så här satt valparna gömda i baksätet på mannens bil, när han stoppades av tullen i Helsingborg. Bilden är från förundersökningen.

Så här satt valparna gömda i baksätet på mannens bil, när han stoppades av tullen i Helsingborg. Bilden är från förundersökningen.

Foto: Tullen

Norrköping2023-03-06 20:00

NT och Corren har i en rad artiklar granskat ett nätverk som har sålt hundvalpar som ofta varit sjuka, av fel ras eller insmugglade. Vi hittade då också en rad andra personer, som vi inte säkert har kunnat knyta till Norrköpingsnätverket.

Två av dessa ställs nu inför rätta. Det handlar om ett före detta par i 40-årsåldern från Norrköping, där mannen i januari 2022 stoppades av tullen i Helsingborg. I baksätet på hans bil hittades sju stycken cocker spaniel-valpar, som låg undangömda under några kartonger. Hundarna saknade papper och var inte heller chippade. Mannen greps misstänkt för grov smuggling och det fattades beslut om att avliva de sju valparna.

undefined
Efter fyndet fattades beslut om att de sju valparna skulle avlivas. Bilden är från förundersökningen.

Men det dök snabbt upp misstankar om att han inte hade agerat på egen hand. I mannens mobiltelefon hittades nämligen sms-konversationer med hans ex-fru, som tydde på att paret gemensamt sålde hundar i stor skala.

Genom att jämföra konversationerna med parets Blocketannonser och bankuppgifter kunde tullens utredare snart lägga pussel och få en tydligare bild av verksamheten. Det visade sig då att det under 2021 hade gjorts åtminstone två tidigare smugglingsresor till Polen.

När paret nu åtalas gäller det därför tre fall av grov smuggling, där de misstänks ha fört in totalt 18 valpar.

undefined
En av valparna som hittades i mannens bil av tullen i Helsingborg. Bilden är från förundersökningen.

Medan mannen har skött resorna ska kvinnan, enligt tullens utredning, ha stått för annonsering och kundkontakter – och det är till hennes bostad i Norrköping som köparna har kommit.

I sms:en diskuterar paret bland annat om man ska sälja vissa hundar som svenska eller polska, om man ska uppge valparnas verkliga åldrar eller ändra födelsedatum – och vad man ska svara kunder som "är jobbiga", alltså ställer kontrollfrågor.

Enligt uppgifter från Blocket har paret lagt ut ett stort antal annonser och sålt ett tiotal olika raser. Priserna gick upp till 35 000 kronor styck, vilket kan jämföras med att valparna som avlivades hade köpts för 3 700 kronor vardera.

undefined
Så här satt valparna gömda i baksätet på mannens bil, när han stoppades av tullen i Helsingborg. Bilden är från förundersökningen.

Det åtalade paret nekar till brott och säger i förhör att de inte alls säljer hundar. Mannen menar att han varit på semester i Polen och då köpt valparna för att ha själv, men tyvärr "tappat" deras hundpass. Kvinnan säger att hon inte har någon relation till mannen och att de inte träffats på flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!