Ny satsning för levande stadskärna

Kommunen drar igång ett nytt projekt för att stärka stadskärnan i Norrköping. ”Det finns andra krav att hålla städerna levande nu än för 10–20 år sedan”, säger Irene Warmer, citysamordnare vid Norrköpings kommuns näringslivsavdelning.

"Vi kan inte vara utan handeln, den är viktig i stadskärnan", säger Irene Warmer.

"Vi kan inte vara utan handeln, den är viktig i stadskärnan", säger Irene Warmer.

Foto: Thomas Moller

Norrköping2019-08-10 07:00

Hon berättar att kommunstyrelsen i juni fattade beslut om att stadskärnan ska prioriteras.

– Vi ska påbörja ett nytt projekt i stadskärnan. Den 21 augusti kör vi igång med ett stormöte där alla är välkomna: företagare, organisationer, folk från restaurang- och hotell, studenter, boende.

Projektet drar igång för att passa samtiden och framtiden.

– Vi ser att det behövs för att stadskärnan ska bli levande. Vi ser beteendeändringar: folk handlar på nätet, och det kan vi inte ändra på. Det finns andra krav att hålla städerna levande nu än för 10–20 år sedan, säger Irene Warmer.

Varför drar ni igång projektet just nu?

– Det är framför allt på grund av att vi ser en beteendeändring. Stadskärnan behöver anpassa sig till den moderna tiden. Vi kanske inte kommer ha samma antal butiker i stadskärnan om fem år, men det är inte heller det som är målet. Målet är att folk ska trivas oavsett om de handlar eller gör något annat i city. Det ska vara levande, attraktivt och tryggt.

Hon säger att handeln är anledning till projektet.

– Vi gör det inte för att butiker slår igen, men visst är det en anledning till att vi gör något nu. Vi kan inte vara utan handeln, den är viktig i stadskärnan.

Konkret – vad kan kommunen göra?

– Det är för tidigt att säga konkreta lösningar, de ska vi ta fram tillsammans. Den 21 augusti börjar vi med ett frukostmöte dit alla får komma och lyfta idéer. Därefter är det workshops för inbjudna kärnpersoner i city, där vi tar fram de första idéerna för hur vi ska gå vidare.

Irene Warmer säger också att tryggheten är en viktig del för ett levande city.

– Vi har påbörjat ett projekt med polisen, fastighetsägare, utbildningskontoret och Svenska kyrkan om ökad trygghet i innerstaden. Det är droger och andra problem, som skottlossning för inte så länge sedan, i city. Staden ska bli en tryggare och bättre mötesplats.

Sättet att handla nu skiljer sig från hur det var förr.

– Prata gärna och ”stadskärnerenässans” istället för butiksdöd, för det är det inte. Beteendeändringen måste tas med – nätet kommer vi inte sluta med. Vi måste hitta möjligheter så att handeln kan hänga med och behålla sin omsättning.

Den 21:e augusti kommer information om arbetet med BID, Business Improvement District, presenteras. BID är en modell för hållbar och samfinansierad platssamverkan, tillhörande affärsutvecklingsplan och konkret handlingsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om