Så vill kommunen utveckla marken kring Ringstad gård

Lager, logistik och kontor. Så vill kommunen utveckla verksamheten kring Ringstad gård. Men det lär dröja till 2028 innan en ny detaljplan kan antas.

I september förra året köpte kommunen Ringstad gård för 125 miljoner kronor. Enligt en ansökan önskar kommunen nu möjliggöra utveckling av ett nytt verksamhetsområde för lager, logistik och kontor.

I september förra året köpte kommunen Ringstad gård för 125 miljoner kronor. Enligt en ansökan önskar kommunen nu möjliggöra utveckling av ett nytt verksamhetsområde för lager, logistik och kontor.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-06-15 15:00

Nyheten i korthet

  • Norrköpings kommun planerar att utveckla området kring Ringstad gård till ett verksamhetsområde för lager, logistik och kontor.
  • Kommunens exploateringsavdelning har fått klartecken att inleda planarbetet, men en ny detaljplan väntas inte bli antagen förrän 2028.
  • Marken kring Ringstad gård, som köptes av kommunen 2023 för 125 miljoner kronor, består huvudsakligen av skog och en naturutredning behöver genomföras för att utreda hur utvecklingen kan påverka naturvärden, djurliv och rekreationsstråk.

I september 2023 valde Norrköpings kommun att köpa Ringstad gård vid Bråvallaområdet för 125 miljoner kronor. Köpet väckte reaktioner då kommunen samtidigt genomgick ett ekonomiskt stålbad

Kommunen motiverade inköpet med att det var ett strategiskt markförvärv.

Vid förra tisdagens sammanträde beslutade samhällsplaneringsnämnden att ge klartecken till att kommunen avser att inleda planarbete för fastigheten Östra Eneby 8:1 och Östra Eneby 8:12.

Bakom ansökan står kommunens exploateringsavdelning.

– Tisdagens beslut innebär att vi kan inleda processen. Men själva planarbetet kan påbörjas först efter att nämnden beslutat om planuppdrag, vilket planeras till 2026. Beslut om att anta ny detaljplan bedöms kunna tas först 2028, säger Henrik Haugness, exploateringschef vid Norrköpings kommun.

undefined
"Från kommunens sida är det viktigt att vara redo för nästa steg. Det är så vi måste jobba; att säkra mark för framtida stora etableringar", säger exploateringschefen Henrik Haugness.

Enligt ansökan önskar kommunen möjliggöra för utveckling av ett nytt verksamhetsområde för lager, logistik och kontor.

Går det att säga något mer detaljerat om vilken verksamhet det kan bli?

– Nej, inte i nuläget. Men från kommunens sida är det viktigt att vara redo för nästa steg. Det är så vi måste jobba; att säkra mark för framtida stora etableringar. Det är så vi har arbetat vid exempelvis Klinga, där det nu växer fram nya etableringar.

Vi har tidigare skrivit om att kommunen säljer drygt 28 hektar mark vid Bråvalla till försvaret för 6,3 miljoner kronor. Påverkas framtida verksamhet vid närliggande Ringstad gård av det här?

– Inte vad jag känner till. Vi kommer givetvis respektera den sedvanliga planprocessen. Men jag känner inte till att det finns någon risk för konflikt.

Det område som omfattas av det här planärendet är cirka 90 hektar stort och består till största del av uppvuxen skog. Därmed behöver man göra en naturutredning kring hur naturvärden, djurliv och rekreationsstråk påverkas.

– Jag vill gärna poängtera att det inte handlar om någon jordbruksmark. Det omfattar bara skog. Vi vill ha kvar det öppna landskapet.

undefined
Ringstad gård har anor från 1300-talet och är på senare år kanske mest känd för sin självplock av jordgubbar.

Mark i anslutning till Ringstad gård kommer arrenderas ut. Kommunen jobbar nu även med hyresavtal för boende på området.

– Som vi tidigare sagt så kommer husen vid gården vara kvar. Vi lär just nu känna många av hyresgästerna, säger Henrik Haugness.

Det största boningshuset byggdes 1750 och har en boyta på 500 kvadratmeter. Flygelbyggnaderna intill har en boyta på runt 200 kvadratmeter. Utöver dem finns flera andra mindre boningshus och ekonomibyggnader som stall och ladugård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!