I veckan rapporterades att häst vid Vretagymnasiets stall i Vreta Kloster testats positivt för den allvarliga luftvägssjukdomen kvarka. Dessförinnan konstaterades luftburet herpesvirus vid ett stall i Kimstad utanför Norrköping.
Nu väljer ett stall i Norrköpingsområdet att aktivt skydda sig. På grund av konstaterad kvarka i närområdet väljer Stall Kullerstad Västergård i Skärblacka att hålla stall och ridbana stängd för utomstående hästar och människor.
– Det är en ren säkerhetsåtgärd. Vi är ett väldigt litet stall. Men det spelar egentligen ingen roll, folk är ju ute och tävlar och tränar både här och där. Vi måste ju bli av med det, och då får man vara stenhård, säger stallägaren Josefin Stéen.
På onsdagen gjorde hon ett Facebookinlägg där hon förklarar sitt beslut. Samtidigt vill hon informera allmänheten om riskerna.
– Är du ute och går på promenad och stannar och klappar hästar för att sen gå till nästa gård och klappa de hästarna där... Det är så den största spridningen riskerar att ske. Det är en uppmaning till folket i hela Skärblacka att tänka sig för.
Hästvärlden har stor transparens när det gäller både konstaterad och misstänkt smitta av hästsjukdomar. På torsdagen gick Norrköpingsbaserade ridskolan Skogslotten ut på Facebook och informerade att man tagit prover för kvarka. Hästen ifråga har inga tydliga symptom, och därmed den lägsta graden av misstanke. Det ska handla om en ny ponny som direkt vid ankomst placerats i klubbens karantänstall. Klubben säger sig vara trygga med att ponnyn inte fört eventuell smitta vidare till varken klubbens hästar eller privathästar.
Länsveterinär Pernilla Stridh uppger att man inte konstaterat något större utbrott av kvarka i länet.
– Att stänga sitt stall i det här läget är inget vi rekommenderar. Det stall som har smitta däremot, där är det viktigt med isoleringsåtgärder.
Östergötlands Ridsportsförbund gick nyligen ut med en påminnelse till hästägare i länet. Däri uppmanas de vara varsamma på symptom, och vistelse i stall med misstanke om sjukdom. Allt med syftet att länets hästägare ska hålla sina hästar friska så de kan ge sig iväg och träna och tävla.
– Gemene man är bra på att ha koll på det här. Men vi tycker att det kan vara bra med en påminnelse då och då, säger Monika Bengtsson, konsulent på Östergötlands Ridsportförbund.