Utrensning pågår – nu läggs flera byggnadsprojekt ner

Det finns gott om storslagna planer bland byggherrarna i Norrköping. Men några av planerna stannar vid drömmar. Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att avbryta åtta byggprojekt som nu inte längre bedöms vara aktuella.

Tomas Tekmen (KD) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden berättar nu om den storstädning som pågår på kontoret. "Det är ingen besparingsåtgärd utan handlar om att det är onödigt att lägga energi på ärenden som inte är aktuella, det är därför vi rensar ut. På så vis kortar vi köerna för de pågående detaljplaneuppdragen och blir mer effektiva i det arbetet".

Tomas Tekmen (KD) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden berättar nu om den storstädning som pågår på kontoret. "Det är ingen besparingsåtgärd utan handlar om att det är onödigt att lägga energi på ärenden som inte är aktuella, det är därför vi rensar ut. På så vis kortar vi köerna för de pågående detaljplaneuppdragen och blir mer effektiva i det arbetet".

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-03-18 05:00

Kommunalrådet Tomas Tekmen (KD) har för första gången svingat ordförandeklubban i samhällsplaneringsnämnden (SPN).

– Det känns bra, tidigare handlade det mest om myndighetsutövning. Nu blir det mer om att utveckla framtidens Norrköping, säger Tekmen, som gick från ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden till SPN när Reidar Svedahl petades från sina politiska uppdrag.

Bland det första han fick göra var dock att avbryta inte mindre än åtta olika byggprojekt. Helt enligt kommunens riktlinjer och målsättning. Det pågår just nu en storstädning på samhällsbyggnadskontoret.

– Vi har inlett ett arbete som går ut på att skriva av detaljeplaneärenden som inte längre är aktuella. Vi går igenom ansökningar som har legat i flera år och hör av oss till byggherrarna och frågar om planerna fortfarande är aktuella, säger Tomas Tekmen.

undefined
I Ektorp, närmare bestämt ut mot Skarphagsleden, fanns ett detaljplaneuppdrag gällande fler bostäder. Men i likhet med sju andra byggprojekt har de planerna nu avbrutits.

Vad är anledningen till denna storstädning?

– Det är ingen besparingsåtgärd utan handlar om att det är onödigt att lägga energi på ärenden som inte är aktuella, det är därför vi rensar ut. På så vis kortar vi köerna för de pågående detaljplaneuppdragen och blir mer effektiva i det arbetet.

Är det samma sökanden till de här olika byggplanerna?

– Nej, det är olika byggherrar.

När ni kontaktat dem, har de uppgett några skäl till varför de inte längre är intresserade av att bygga?

– De har uppgett olika skäl. För en del handlar det nog om att vi är inne i en lågkonjunktur. Andra har hittat andra projekt som är mer intressanta.

undefined
Vid Vilbergens centrum fanns det planer för en ökad byggrätt, där en önskad höjd på 12 meter efterfrågats. Men nu är projektet nedlagt.

Kommer fler byggprojekt att läggas ner framöver?

– Jag har inte någon exakt uppfattning om hur många ärenden som ligger hos oss som inte längre är aktuella, men att det kommer att fattas liknande beslut den närmaste tiden – det är jag helt övertygad om, säger Tomas Tekmen. 

De åtta byggprojekten som nu skrotas är utspridda i olika områden i Norrköping:

  • I Vilbergens centrum avbryts planerna för en ökad byggrätt, där en önskad byggnadshöjd på tolv meter efterfrågats.
  • På Östantill avbryts planerna för ett bostadshus i fem till sex våningar. Ett nytt bostadshus i kvarteret Hatten skulle innebära ett nytt tillägg till den del av staden som sanerades hårt under 1960- och 70-talet. Byggnaden skulle skapa en mer definierad gård.
  • I Skarphagens centrum avbryts planerna för att möjliggöra utbyggnad av handelsområdet samt uppförande av bostäder.
  • På Östantill avbryts planerna för ett nytt bostadshus i kvarteret Sumpen. Genom att bygga skulle det ges en möjlighet till att skapa en mer definierad gård i kvarteret.
  • I Smedby avbryts planerna för att utöka en parkeringsplats i närheten av Ljura bäck.
  • På Östantill avbryts planerna för bostäder och lokaler i bottenvåning vid Nygatan.
  • I Ektorp avbryts planerna för bostäder längs med Skarphagsleden, planerna ingick i pågående projektet Västra staden.
  • På Östantill avbryts planerna för ett nytt bostadshus i kvarteret Grundverket, som omfattade fem till sex våningar. Byggnaden skulle skapa en mer definierad gård i kvarteren.
undefined
Här vid korsningen Nygatan/Kristinagatan ligger ett av de fyra projekt på Östantill som nu avbrutits. Planen här var att bygga bostäder och lokaler i bottenvåningen.
undefined
I Smedby, ner mot Ljura bäck, fanns planer på en stor parkeringsplats. Men nu är det projektet inte längre aktuellt.
undefined
Fler bostäder och utökat handelsområde. Så var planerna för Skarphagens centrum. Men nu är planerna skrotade.

En detaljplan beskriver hur mark- och vattenområden får användas. Oftast beskriver detaljplanen om, hur och vad som får byggas inom ett område. Det kan till exempel finnas bestämmelser för hur höga husen får vara och vilken typ av verksamhet det får finnas i byggnaden.

Samhällsbyggnadskontoret i Norrköpings kommun ansvarar för att ta fram nya detaljplaner på uppdrag av samhällsplaneringsnämnden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!