Nu skördas frukten från lotterna

På Plommonstigen är gurkorna nästan mogna och på Näckrosstigen växer persikor. I Pryssgårdens koloniområde dröjer sig sommaren kvar länge än.

Skördetid. Äppelskörden ser fin ut och hos Birgit Bjärbo blir en del av den frukten en frisk och god äppeldryck.

Skördetid. Äppelskörden ser fin ut och hos Birgit Bjärbo blir en del av den frukten en frisk och god äppeldryck.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2016-08-07 08:15

Koloniområdet ligger mellan Pryssgården och E4-an i Norrköping och här finns ett 80-tal hus med härliga trädgårdar. Bakom syrenhäckar och dignande äppelträd njuter odlarna nu av både sommargrönskan och skörden av frukt och grönsaker.

– Vi hade husvagn förr i tiden men ville prova något nytt och nu har vi bott här i 18 år, säger Jörgen Wiberg. Det här känns helt rätt för oss och vi trivs verkligen.

Tomatodlare

Jörgen och Margareta Wiberg bor i kolonistugan under sommarhalvåret och gör bara korta uppehåll för att åka hem och vattna i lägenheten i centrala Norrköping. I trädgården har de prydliga trädgårdsland, gräsmattor och ett växthus.

– Vi odlar tomater, säger Jörgen Wiberg och sträcker generöst fram ett smakprov från växthuset. Här finns även vindruvor och på landen har vi potatis och jag såg att västeråsgurkorna börjar bli klara.

Hunden Ida håller husse sällskap medan han rensar i grusgången utanför kolonitomten. Alla boende måste gemensamt se till att det ser snyggt ut i gångarna och att man inte har för mycket skräp på tomten. Det ska vara trivsamt för alla.

– Vi brukar spela boule ihop en gång i veckan och det är trevlig stämning på området, intygar Jörgen Wiberg. Nu börjar det komma en del barnfamiljer också och det känns kul.

Föreningens fotograf

Stugorna har olika färg och form på tomterna som är runt 350 kvadratmeter stora. Utanför en härligt rufsig trädgård på Näckrostigen står en damcykel som signalerar att ägarinnan är hemma. Inne på tomten hittar vi Birgit Bjärbo som sorterar fallfrukt.

– Jag flyttade från Vikbolandet till Norrköping och det kändes konstigt, säger Birgit Bjärbo. Så jag köpte den här stugan och nu odlar jag en hel del och tar även bilder till föreningens hemsida.

Exotisk frukt

I Birgit Bjärbos ljuvliga sommaroas finns äppelträd, persikoträd, krusbär, vinbär och mycket annat ätbart som förgyller sommaren. Trädgården är indelad i grönskande rum som passar olika bra att sitta i beroende på solens läge.

– Det viktigaste i min trädgård är mångfald och samexistens, förklarar Birgit Bjärbo. Knasigt nog ger jag en del av mina växter egna namn men det här ju min egen oas.

Birgit Bjärbo bjuder på ett glas hemgjord äppeldricka som smakar friskt och gott och vid husknuten väntar en smått exotisk skörd.

– Titta persikorna är snart klara, säger Birgit Bjärbo och håller fram en av frukterna på trädet. Jag kommer att hänga kvar här så länge sommarvattnet är igång. Det är så underbart här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om