Nu rivs den gamla skolan – och gör plats för en ny

Rivningen av Vilbergsskolan är igång, något senare än vad som först var planerat. Så snart de gamla lokalerna rivits ned och resterna forslats bort kan en ny och större skola börja byggas.

Rivningen av Vilbergsskolan har startat.

Rivningen av Vilbergsskolan har startat.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-08-12 05:00

Egentligen var det tänkt att arbetet skulle ha börjat tidigare i år. I slutet av 2023 gavs besked att rivningen skulle dra igång strax efter årsskiftet, men valet av entreprenör gjorde att det drog ut på tiden.

– Vi fick en fördröjning på grund av en överklagan. Det var inte riktigt enligt plan men det påverkar inte sluttiden, berättar Per Kempe, avdelningschef för affärstöd och projekt på Samhällsbyggnadskontoret.

undefined
Byggnaden från 1974 ansågs både för gammal och för liten för fortsatt skolverksamhet.

Skolan har stått tom sedan höstterminen 2023, då skolverksamheten flyttades till tillfälliga lokaler i Ektorp. Det gjordes redan då för att underlätta flytten för eleverna och undvika att de stördes under läsåret.

– De bör flytta under ett sommarlov och det passade projektet bättre att vi gjorde det redan då, säger Per Kempe.

Beslutet att riva skolan togs av kommunen 2022 för att byggnaden, från 1974, var för gammal. Dessutom vill man göra plats för fler elever i takt med att Vilbergen växer. Per Kempe bekräftar att den 50-åriga fastigheten gjort sitt.

undefined
Den nya skolan ska kunna ta det dubbla antalet elever som den gamla, från 250 till 500 elever.
undefined
Rivningen av Vilbergsskolan är igång efter vissa förseningar.

– Vi har haft återkommande problem med konstruktionen. Byggnadens tekniska livslängd är förbrukad och vi har haft återkommande fuktrelaterade problem. Sedan var den också för liten.

Planen är sedan att en ny F-6-grundskola ska byggas upp på samma plats. Dessutom med en tillhörande idrottshall.

– Skoltomten ligger bra placerad i Vilbergen, men att behålla den gamla byggnaden var inget alternativ. Den kommer att ersättas med en ny, modern och ändamålsenlig konstruktion, säger Per Kempe.

Innan årets semester startade arbetet med att tömma huset och göra det redo för rivning. Den femte augusti kom maskinerna till gården och drog igång den riktiga demoleringen av den, vid det här laget, före detta skolan.

undefined
Illustrationer på den nya Vilbergsskolan. Längst ner till höger är idrottshallen som också ska byggas.

– Vi river nu och en bit in på hösten. Vi räknar med byggstart runt årsskiftet, om allt stämmer och går som det ska.

Den nya skolan kommer att ha plats för cirka 550 elever och 18 klasser. Dessutom kommer en tillhörande idrottshall att byggas. Budgeten för hela projektet är 325 miljoner och alltihop förväntas vara klart om två år.

– Enligt den aktuella tidsplanen kommer skolan att vara färdigbyggd och tas i bruk i samband med skolstarten höstterminen 2027, säger Per Kempe.

undefined
"Byggnadens tekniska livslängd är förbrukad och vi har haft återkommande fuktrelaterade problem", säger Per Kempe, avdelningschef för affärstöd och projekt på Samhällsbyggnadskontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!