Så kommer försvarsövningen att märkas av i Norrköping

Charterflyget till Cypern får snart sällskap på start- och landningsbanan. Men – nej, det är ingen ny flygdestination. Det är "bara" JAS 39 Gripen som intar Norrköpings flygplats under försvarsövningen Aurora 23.

Militären är tilbaka på Bråvalla. Under den stora övningen Aurora är Bråvalla en viktig bas.

Militären är tilbaka på Bråvalla. Under den stora övningen Aurora är Bråvalla en viktig bas.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-04-21 10:35

Det råder krig i Skåne. Motståndaren är fiktiv och okänd. Plötsligt sker ett robotanfall mot Linköping. Det är då Norrköping kliver in i handlingarna.

Där har ni – i stora drag – scenariot för den stora militärövningen Aurora 23, som just nu pågår i olika delar av landet. För vår del drar "kriget" igång på allvar i nästa vecka. 

– Kriget är inte riktigt i Norrköping, men vi måste vara förberedda på exempelvis sabotage och vi måste kunna förflytta förband, säger överstelöjtnant Mathias Johansson, övningsledare för flygbasgrupp öst.

undefined
Militären är tilbaka på Bråvalla. Under den stora övningen Aurora är Bråvalla en viktig bas.

I Norrköping kommer det vara mycket fokus på övningar i luften.

– Vi kommer att behöva starta och landa på Kungsängens flygplats. Men våra motståndare får naturligtvis inte veta när vi är där, vad vi har med oss och hur mycket vi kommer med, säger Mathias Johansson.

Klart är att JAS 39 Gripen i alla fall inte kommer använda sig av Norrköpings flygplats vid två olika tillfällen på måndagarna, det är nämligen då som charterplanet till Cypern avgår och anländer.

undefined
Jessica Ågren Ohlsson, marknadschef på Norrköpings flygplats, välkomnar stridsflygen under militärövningen.

– Tidsmässigt passar övningen bra då det är lite glapp mellan vinter- och sommarflygen just nu, konstaterar flygplatsens marknadschef Jessica Ågren Ohlsson.

Flygplatsen står alla andra tider redo att ta emot stridsflygplanen.

– Det känns bra att kunna visa att vi har ett annat värde utöver det kommersiella flyget, säger Peter Jansson, VD för Norrköping Airport.

undefined
"Det känns bra att kunna visa att vi har ett annat värde utöver det kommersiella flyget", säger Peter Jansson, VD för Norrköpings flygplats.

Utöver Norrköping kommer även Malmen i Linköping samt Skavsta flygplats i Nyköping ingå i Aurora 23.

– Det är lite speciellt att använda en av försvarets flygplatser, en civil flytplats och en privat flygplats. Men det är tanken, en stor del av övningen går ut på att samverka mellan försvarsmakten och det civila, säger Mathias Johansson.

Norrköpingsborna kommer att märka av den omfattande militärövningen. Utöver stridsflygplan och skottlossningar vid flygplatsen används Bråvalla som bas – här kommer det också skjutas med lösa skott. Även nattetid.

– Tyvärr tar våra motståndare inte hänsyn till att det är natt, säger Mathias Johansson och ler.

Det kommer alltså att bullra en hel del, inte bara när JAS Gripen landar. Dessutom kommer trafiken i Norrköping att påverkas när man ska flytta militärförband mellan exempelvis Bråvalla och flygplatsen.

– Vi försöker störa så lite som möjligt, men vi hoppas också att allmänheten har förståelse för att det blir störningar under en begränsad tid, säger Johansson.

undefined
"Kriget är inte riktigt här, men vi måste vara förberedda på exempelvis sabotage och vi måste kunna förflytta förband", säger överstelöjtnant Mathias Johansson om Norrköpings roll i Aurora 23.

En del nyfikna Norrköpingsbor kommer säkert att vilja följa övningen från nära håll. 

– Men då får man tänka på att respektera att det råder avbildningsförbud på det som är militära skyddsobjekt, säger Mathias Johansson.

Bråvallanostalgiker gläds nog också över att området fylls med militärer igen.

– Jag är själv från Linköping men vet ju hur mycket Bråvalla betytt för många i Norrköping. För att vara så förberedd som möjligt har jag läst på om Bråvalla. Även om det hänt mycket på området, så är ju läget detsamma som när Bråvalla fortfarande var aktivt, säger Daniel Nilsson, övningsledare för Bråvalla. 

undefined
Anders Glingesten och Daniel Nilsson ansvarar för Norrköpings flygplats respektive Bråvalla under Auroria 23.

Det är mellan den 27 april och den 7 maj som försvarsövningen kommer att märkas i området kring flygplatsen. För Bråvallas genomförs militära transporter på marken och övningsmoment med lös ammunition mellan den 26 april och den 10 maj. Även stridsbåtar kan synas längs med kusten.

Aurora 23

För att öka Försvarsmaktens militära förmåga genomförs försvarsmaktsövning Aurora 23 den 17 april till 11 maj 2023. 

Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband över hela Sverige kommer vara delaktiga men det är framförallt i södra Sverige samt på och runt Gotland som övningen kommer märkas.

Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 25 år. Omkring 26 000 män och kvinnor kommer att delta. Militärer från andra länder deltar också i Aurora 23.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!