Returpunktens satsning: Nu kan du fynda byggmaterial

Från 1 februari kan du fynda på Returpunkten i Åby inför renoveringen av sommarstugan eller altanbygget. Byggmaterial och handverktyg som andra ratat kan vara exakt det du letat efter.

"Jag tror absolut att det kan finnas ett intresse för det här", säger Irmeli Kuusiniva, Gruppchef för Returpunkterna om den nya satsningen på återbruk.

"Jag tror absolut att det kan finnas ett intresse för det här", säger Irmeli Kuusiniva, Gruppchef för Returpunkterna om den nya satsningen på återbruk.

Foto: Annika Flood

Norrköping2023-01-25 13:00

Modellen av Ge & Ta när det gäller bygg- och rivningsmaterial och vissa handverktyg finns redan på många andra håll i landet. Nu inför Nodra en försöksverksamhet på Returpunkten i Åby.

 – Det är ett led i vårt mål att öka återbruk och minska avfallsmängderna. Vi har varit på en del studiebesök i andra kommuner och tittar bland annat mycket på hur Vaggeryd gör som lägger ut mycket av det som lämnas in på Facebook, säger Irmeli Kuusiniva, gruppchef för Returpunkterna på Nodra.

undefined
Från 1 februari kan du fynda bygg och rivningsmaterial för återbruk på Returpunkten i Åby.

Inga elektriska produkter eller farligt avfall tas dock emot.

– Nej det är bygg- och rivningsmaterial, vissa handverktyg, brädor, dörrar, fönster och plattor. Nu är det här nytt för oss så vi får se lite vad folk skänker och vad folk vill ha. Vi kanske får revidera listan när vi lär oss mer, säger Irmeli Kuusiniva.

Returpunkterna har också sedan tidigare avtal med hjälporganisationer för övrigt återbruk som möbler, husgeråd och textil.

Åby blir en testverksamhet i sex månader och faller det väl ut kan det bli aktuellt även på andra platser.

– Det är tuffa ekonomiska tider och jag tror absolut att många kan vara intresserade av att titta om det finns något som passar innan de handlar nytt.

– Vi vet också att en del småföretag kommer och frågar ibland när de har grejer som egentligen är lite för fina för att slänga. Tanken är ju att alla kommuninvånare nu kan komma och både hämta och skänka sådant som kan komma till användning. 

Karta: Returpunkten Åby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!