Nu har den sista kommunchefen lämnat sin tjänst

Till slut var det i stort sett bara hon kvar från det tidigare chefsgardet i kommunens tjänstemannaorganisation. Nu har kultur- och fritidsdirektören Maria Modig lämnat sin tjänst. "Jag vet var jag står och jag vet vad jag tror på", säger hon.

"Jag tycker det var uppfriskande. Vi behöver ha den debatten. När kulturen blir hotad kommer de reaktionerna", säger Maria Modig om kulturbråket i Norrköping som nådde både nationella och internationella medier.

"Jag tycker det var uppfriskande. Vi behöver ha den debatten. När kulturen blir hotad kommer de reaktionerna", säger Maria Modig om kulturbråket i Norrköping som nådde både nationella och internationella medier.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2024-01-05 05:00

När kultur- och fritidsdirektör Maria Modig den 21 december för sista gången klev ut genom kommunens dörrar var hon den sista i raden av tidigare höga kommunala chefer som försvann från ledande poster i Norrköpings kommuns organisation.

Sedan maktskiftet i kommunen september 2022, då Borgerlig samverkan (M, KD, L) med stöd av SD tog över, har bland andra kommundirektören Anna Thörn, säkerhetsdirektören Richard Tjernström, kanslichefen Pär Höglund, utbildningsdirektören Sofie Lindén, socialdirektören Yvonne Thilander och kommunikationsdirektören Louise Flygt lämnat sina tidigare uppdrag. Antingen har de sökt sig till nya jobb utanför Norrköping, blivit utköpta eller fått andra uppdrag i kommunens organisation.

Bakgrunden är till stor del den stora omorganisationen i kommunen där det nya "superkontoret" – Tillväxt- och utvecklingskontoret – ska ansvara för allt från näringsliv, kultur- och fritidsfrågor, digitalisering och IT, ekonomi och personaladministration till kommunikation, bildning och unga.

– Vid den här tiden för ett år sedan hade jag ingen aning om att det skulle bli en sådan förändring. Det kom i slutet av januari och början av februari, säger Maria Modig.

– Jag funderade ganska tidigt över vad min roll i det här skulle bli. Sedan blev det klart under våren att alla tjänster skulle utlysas och då förstod jag ganska snart vart det var på väg. Definitivt blev det inte förrän jag fick mitt vd-avtal aktiverat och det var i slutet av november.

Att vd-avtalet aktiveras kan likställas med en uppsägning. Det är bara arbetsgivaren som kan aktivera det och det innebär att Maria Modig är arbetsbefriad med lön i tolv månader.

undefined
"Ingen som går på fritidsgård, rider hästar, spelar basket, teater eller jag som gillar att cykla i skogen gör det för att skapa tillväxt.", säger Maria Modig som nu lämnat sin tjänst som kultur- och fritidsdirektör.

Hade du velat fortsätta?

– Som kultur- och fritidsdirektör, ja. Jag valde att inte söka någon av tjänsterna och blev heller inte erbjuden något annat.

Det har varit ett händelserikt år, inte minst inom kulturområdet där Norrköping hamnat i fokus i både nationell och internationell media. Debatten har stundtals varit hätsk efter kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarls (M) ord om "kulturelit" och "bortskämda Sverige". Detsamma gäller den nya organisationen där motståndarna menar att kultur- och idrottsfrågor riskerar att hamna på undantag när fokus ska vara tillväxt.

– Det finns två skäl till varför jag inte fortsätter. Det ena är att jag inte tror på den nya organisationen. Det andra är att för mig är kultur- och fritidsfrågor ett kärnuppdrag, precis som skola, vård och omsorg. Det bör organiseras i ett eget kontor just för att det inte är en lagstadgad verksamhet. Det behövs en sammanhållen kommunal organisation i en kommun av Norrköpings storlek för att få ihop de här frågorna, säger Maria Modig.

undefined
2023 var ett turbulent år när det gäller kulturen i Norrköping
undefined
"Det är otroligt viktigt i ledarskap och utveckling att man omger sig av kloka människor som inte alltid säger ja eller nej", säger Maria Modig om den stora chefskarusellen i Norrköpings kommun där hon nu lämnat sin tjänst.

Kulturen har, menar hon, ett eget värde som det inte tas hänsyn till i den nya organisationen där fokus är attraktivitet, innovation och tillväxt.

– Ingen som går på fritidsgård, rider hästar, spelar basket, spelar teater eller jag som gillar att cykla i skogen gör det för att skapa tillväxt. Det gör man för att det ger oss något som individer. Du gör det för att ha kul, uppleva en samvaro med andra eller få spänning. Det ger oss mening i våra liv på olika sätt. Det ger oss ett otroligt viktigt perspektiv på våra liv och ger oss en identitet.

Maria Modig pekar på portalparagrafen i de nationella kulturpolitiska målen där kulturen ska vara en obunden kraft med yttrandefriheten som grund.

– Har vi inte en stark kultur, fritid och idrott i ett samhälle blir det otryggt, korrupt, brist på tillit och livslust. Då vill ingen bo där så småningom. Tänk om vi tar bort alla institutionerna. Ta bort Stadsmuseet, Konstmuseet. Ta bort alla stöd till föreningar. Allt det som vi har som man inte tycker är kärnuppdrag. Vem vill bo i Norrköping då?

– Jag säger inte att den nya organisationen vill ta bort det här, men det syns en ideologisk skiljelinje. Där man förut pratat om kulturstaden har man i dag helt andra värdeord. Det är en skillnad.

Ser du något bra i den nya organisationen?

– Absolut. Att man kan jobba närmare näringslivet, exempelvis Cnema, och hur de kan jobba mer med näringslivsutveckling och få in mer pengar. Även museerna till viss del och deras varumärken där vi inte riktigt haft kompetensen. Där tror jag att det kan hända saker, men det får inte vara på bekostnad av grunduppdraget.

Tjänstemannaorganisationen ska vara opolitisk. Har du ett problem med att det är ett borgerligt styre nu?

– Nej, absolut inte. Min roll är opolitisk. Det som gör det svårt är att kultur och fritid är en icke lagstadgad verksamhet. Det gör att allting är politik. Någonstans har jag ju ändå en grund i vad jag tycker om kultur- och fritidsfrågor.

– Jag är inte en politisk sekreterare, jag är en obunden tjänsteperson med en profession i grunden. Jag har en gedigen kunskap och arbetslivserfarenhet. Jag kan mitt ämne. Det där bör man respektera och ha en dialog kring. Det kan jag se även på ett nationellt plan i många kommuner, att man blandar ihop det.

undefined
Planernapå en eventuell försäljing av De Geer-hallen skapade oro kring symfoniorkesternas framtid.

Den stora chefskarusellen i Norrköpings kommun har uppmärksammats även utanför kommunens interna organisation. Den som är konspiratoriskt lagd kan möjligen likna det vid en utrensning där kritiska röster ersätts med ja-sägare. Klart är i alla fall att omorganisationen gnisslat en hel del internt.

– Det är jätteviktigt att ha en dynamisk organisation. Mångfald är jätteviktigt för all form av utveckling. Det är otroligt viktigt i ledarskap och utveckling att man omger sig av kloka människor som inte alltid säger ja eller nej. Man måste ha förtroende och tillit och följa de demokratiska spelreglerna.

Har man gjort det nu?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Hur har du själv behandlats i processen?

– Arbetsmiljön har varit påfrestande under det här året. Det har varit ett år som varit ett av de tuffaste i mitt yrkesliv.

Skulle du kunnat gjort något annorlunda?

– Jag vet var jag står och jag vet vad jag tror på. Utifrån den grunden jag har och min syn på kulturen och idrotten så tror jag inte att jag hade kunnat göra något annat. Jag har försökt upprätthålla kontoret och nämnden ända in i mål. Det har varit min prioritet, att serva min nämnd och mina medarbetare.

Hur ser du på din egen framtid?

– Först ska jag bara fundera på vad jag har varit med om och försöka bearbeta det. Sedan får vi se, jag försöker vara öppen för nya möjligheter. Just nu vet jag faktiskt inte vad som ska hända.

undefined
"Kultureliten" blev ett begrepp i landet efter det stora kulturbråket i Norrköping.
Nya "Superkontoret"

Nya Tillväxt- och utvecklingskontoret leds av Maria Karlsson

Kommunikation, näringsliv, kultur och idrott – leds av tillväxtchef Joakim Ljungqvist

Kontakt och service – leds av kundbemötandechef Kajsa Larsdotter

Bildning och unga – leds av bildnings- och kulturchef Eva Hanzén

Norrköpings innovationslabb – leds av innovationschef Niklas Gambe

Digitalisering och IT – leds av utvecklingschef Anna Drotz

Ekonomi och personaladministration – leds av ekonomichef Lena Cademan Ottosson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!