Den symboliska sprängningen blev visserligen mest ett dovt "tjoff" men betydelsen är desto större. I alla fall enligt företrädarna för Räddningstjänsten Östra Götaland som nu efter många turer kan se den nya utbildningsanläggningen vid Klinga växa fram på den 73 000 kvadratmeter stora tomten.
– För oss och för alla som bor och vistas i våra fem medlemskommuner så kommer vi att ha landets bästa förutsättningar när det gäller att möta framtiden och alla de utmaningar som finns. Det här är något väldigt viktigt och angeläget, säger RTÖG:s förbundsdirektör Ulf Lago.
Det har varit en lång och krånglig väg till byggstarten för den nya utbildningsanläggningen. Behovet för räddningstjänsten i de fem medlemskommunerna Norrköping, Linköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg har varit stort. Övningsfälten i Norrköping och Linköping har varit i dåligt skick och planerna på en ny anläggning mellan länets två största städer har funnits länge.
2021 meddelade RTÖG att ett nytt övningsfält planerades i Norsholm, men det visade sig snart att platsen inte var lämplig och i oktober 2023 blev det klart med Klinga som ny lokalisering. På fredagen var det dags för den officiella byggstarten.
– Under första kvartalet 2026 räknar vi med att kunna bedriva verksamhet här. Det är den tidsplan vi jobbar efter, säger Mikael Skoog, kanslichef på RTÖG.
Miljöaspekten har varit ett problem för just övningsplatser för brandsläckning. Det giftiga ämnet PFAS används visserligen inte längre i skumvätskan men den nya utbildningsanläggningen tar höjd för att minska miljöpåverkan.
– Även allt annat släckvatten är smutsigt och det ska vi ta hand om i slutna system. Vi har verkligen tänkt på miljöaspekten, säger Ulf Lago.
Den kalkylerade budgeten för den nya utbildningsanläggningen ligger på drygt 200 miljoner.
– Vi är tidigt i processen, men runt den summan hoppas vi det landar, säger Mikael Skoog.
Medlemskommunerna betalar en årlig medlemsavgift till RTÖG som också ska bidra till att finansiera driften av anläggningen. Enligt de senaste siffrorna från RTÖG blir kommunernas avgift när utbildningsanläggningen tas i bruk följande: Linköping (4,3 miljoner) Norrköping (3,7 miljoner), Söderköping (455 000), Valdemarsvik (273 000), Åtvidaberg (364 000).