Nu ska Gull-Olle renoveras efter blixtnedslaget 2019

Gull-Olle på toppen av Rådhuset kommer kläs med nytt bladguld efter sommaren. "Blixten slog ned 2019, då försvann det sista av guldet. Vi ska också komplettera med ett nytt åskskydd för huset", säger Jesper Dahlin på Structor.

Höghöjdsarbete 68 meter upp i luften. Vecka 27 ska byggnadsställningarna vara klara och bli besiktigade.

Höghöjdsarbete 68 meter upp i luften. Vecka 27 ska byggnadsställningarna vara klara och bli besiktigade.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2024-06-22 20:00

Norrköpings skyddshelgon S:t Olof, Gull-Olle, står 68 meter upp i luften och statyn är 4,5 meter hög i sig, men har grånat betydligt med åren. Nu ska Gull-Olle kläs med nytt bladguld. Senast det gjordes var 1989.

– Det blir utsatt när statyn sitter där den gör. Blixtnedslaget 2019 gjorde det inte bättre, då försvann nog det sista av förgyllningen. Vi ska även komplettera med ett nytt åskskydd för huset, säger Jesper Dahlin som är projektledare.

undefined
Jesper Dahlin, projektledare på konsultföretaget Structor, som jobbar övergripande med Rådhusrenoveringen.

Skyddshelgonets utsatta position gör att det egentligen inte finns någon exakt kunskap idag om vilket renoveringsarbete som måste sättas in för tornets tak och statyn. Nu uppförs byggställningar runt tornet som kommer att tältas in på toppen, så det finns möjlighet för konstruktionen att torka. Första dagarna i juli, vecka 27 ska ställningsarbetet besiktigas. Efter det kan översynen starta. 

– Vi ska se hur han mår helt enkelt. Det är första gången vi kan inspektera statyn på nära håll. Vi har varit uppe med drönare tidigare, men aldrig så att vi kan se hur det verkligen ligger till, säger Jesper Dahlin.

– Är det till exempel påväxt på Gull-Olle, då behöver vi avlägsna det. Han är ändå rätt utsatt däruppe. Därefter tar vi exakta steg med konsulter och experter som kan det här med förgyllning, fortsätter han.

Även tornets tak som är byggt av granit kommer att få en grundlig översyn.

– Huset byggdes 1909-1910 och vi ska titta på det när vi är på plats att det inte trängt ned vatten i några fogar som har skapat frostsprängningar, säger Jesper Dahlin.

undefined
Toppen av Rådhuset kommer att kläs in för att torka. Efter semestern kommer statyn som skapades av Johan Axel Wetterlund 1910 att bli förgylld på nytt.
undefined
Höghöjdsarbete 68 meter upp i luften. Vecka 27 ska byggnadsställningarna vara klara och bli besiktigade.
undefined
Symbolen för Norrköping, Gull-Olle har tappat det mesta av bladguldet. Bilden är tagen 2020, året efter blixtnedslaget 2019.
undefined
Här sitter Gull-Olle i sin prakt. Bilden är från 1990-talet, något år efter att granitstatyn fått en ny förgyllning.

Renoveringen av Rådhuset som är byggnadsminnesmärkt, startade juni 2023 och gjorde att cirka 150 anställda och folkvalda politiker fick flytta ut. Tidigare renoveringsarbeten i Rådhuset visade sig ha försämrats husets kondition, så renoveringskostnaderna ökade från budgeterade 90 miljoner till cirka 104 miljoner innan projekteringen var klar. När Rådhuset ska stå färdigt 2025 ska den rymma 100 fler arbetsplatser än tidigare.

Renoveringen av tornet är den mest spektakulära delen av projektet.

– Visst är det lite speciellt med en staty som sitter 68 meter upp i luften. Huset är centralt placerat och det är många som passerar och har synpunkter. Det är ett hus som berör, ett landmärke för staden. Så det är klart att det väcker känslor, säger Jesper Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!