Nu är det olagligt att slänga fimpar och snus på marken

Nu kan du få böter för att ha kastat en fimp eller snus. Men polisen tror att det blir vanligare att de påpekar för allmänheten att det är förbjudet, än att bötesblocket åker fram.

Färdigfimpat? Polisen kommer inte prioritera möjligheten att bötfälla de som kastar snus och fimpar.

Färdigfimpat? Polisen kommer inte prioritera möjligheten att bötfälla de som kastar snus och fimpar.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-01-04 21:00
undefined
Färdigfimpat? Polisen kommer inte prioritera möjligheten att bötfälla de som kastar snus och fimpar.

Naturvårdsverket kallar år 2021 för fimpens sista år. Vid årsskiftet kom en omfattande lista med nya lagar och förordningar som nu träder i kraft. Det blir till exempel förbjudet att kasta fimpar, plastförpackningar och snus på marken, något som kan bötfällas med 800 kronor. Tidigare var det ett undantag från nedskräpningslagen.

Det är Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent som har drivit frågan och i höstas fattade riksdagen det formella beslutet.

Enligt Håll Sverige Rent står fimpar för 62 procent av allt skräp, enligt regeringens nationella skräpmätning 2020. Fimpar, som innehåller kadmium och plast, åker ofta ned i dagvattenbrunnar och ut i vattendrag. 

– Det är mycket fimpar nära galleriorna, folk går ut och röker. Det är ett dagligt arbete som fastighetsskötarna får göra, att plocka upp så gott det går. Vi får hoppas att lagen efterlevs, säger väktaren Mathias Stjärnborg, utanför Lindens Köpcentrum.

undefined
Väktaren Mathias Stjärnborg hoppas att undantaget från nedskräpningslagen, som gör att det går att bötfälla de som kastar sin fimp eller snus, ska förbättra nedsmutsningen i stan.

Men något högt prioriterat brott kommer det inte bli från polisens sida, nu när lagen trätt i kraft.

– Det är inte jag som fattar sådana beslut men det skulle förvåna mig om det blir stora satsningar från polisens sida. Det beror på hur problembilderna ser ut när det gäller grov brottslighet och sådant, säger Thomas Agnevik.

Han ser ändå positivt på att problemet lyfts fram.

– Det kan vara en bra sak att kunna påpeka för allmänheten att det är förbjudet. Det blir nog vanligare, än att bötesblocket åker fram.

– Det kanske största värdet med en sådan lagstiftning kan vara att vi blir medvetna om att det är nedskräpning, att kasta något så litet som snus eller fimp. Vi som är förhållandevis laglydiga kommer säkert att tänka oss för innan vi gör det här. Det är det viktigaste med lagen, säger Thomas Agnevik.

undefined
Renhållningen i parker efter fimpar och snus blir ganska omfattande, speciellt sommartid. Det konstaterar Ahmet Mohamed och Caroline Stralsén vars företag har entreprenaden i Hörsalsparken.

Även om polisen prioriterar den nya lagstiftningen lågt, hoppas Thomas Agnevik att ändringen kan ge ett större fokus på frågan och bättre praktiska lösningar. 

– Det är många arbetsplatser som har blivit helt rökfria idag. De flesta arbetsgivare tog bort sina askkoppar som stått utanför arbetsplatserna som en konsekvens av det. Då är det lätt att det hamnar på backen. Där har snustillverkarna underlättat genom att man har dubbla lock i dosorna nuförtiden. Det kanske går att hitta på något liknande för cigarettfimpar också, säger Thomas Agnevik.

Karta: Linden Köpcentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!