Att avslöja missförhållanden. Var de än må finnas. Det blir den viktigaste uppgiften för NT:s nya grävnav. Under ledning av nyanställde grävchefen Christian Ströberg, 54, ska en särskild redaktion i redaktionen fokusera på undersökande och grävande journalistik.
– NT är redan fantastiskt bra på att leverera nyheter till sina läsare. Nu tar vi ytterligare ett steg genom att frigöra krafter för att fördjupa oss i ämnen som vi och våra läsare tycker är viktiga. För mig handlar grävande journalistik om att avslöja missförhållanden i samhället. Ett tidskrävande uppdrag, men det är viktigt att vi kan göra egna undersökningar där vi verkligen går på djupet, säger Christian Ströberg.
Vid sin sida har han en redaktion på tre personer; Annika Flood, Jenny Carlsson och Peter Johansson. Alla tre redan välbekanta namn för NT:s läsare.
– Vi är alla oerhört taggade på att få komma igång med arbetet. Vi har redan en del tips att börja arbeta med, säger Christian Ströberg.
Själv kommer han närmast från Sveriges Radio där han jobbade i elva år för P4 Östergötland och även med granskande journalistik i hyllade "Kaliber" i P1. Hans avslöjande 2019, av hur det utbredda fusket med rapporteringen av fångsterna av sill och skarpsill hotade torskfisket i Östersjön, nådde ända upp på EU-nivå.
– Efter vår granskning införde EU fiskekvoter för sill. Där gjorde vi verkligen skillnad, säger han.
Allt började med ett lyssnartips.
– Lyssnaren menade att det var nåt skumt med rapporteringen och att vi borde kolla det. En helt ny värld öppnade sig för mig. Jag kunde ingenting om fångstrapportering men läste på ordentligt och upptäckte att det mycket riktigt fanns ett utbrett fusk, säger Christian Ströberg.
Grävandet fick ta sin tid.
– Jag ägnade fem veckor åt reportaget. Grävande journalistik måste får ta tid. Det är tidskrävande men samtidigt något som ger läsaren det där lilla extra jämfört med den dagliga nyhetsrapporteringen.
Som i fallet med fångstfusket bottnar ofta bra och avslöjande grävjournalistik i tips från allmänheten. Christian Ströberg och hans grävredaktion öppnar redan för att ta emot läsarnas tips som kan mynna ut i att missförhållanden avslöjas.
– Alla tipsare är alltid garanterade anonymitet och källskyddet är självklart i svensk lag, säger NT:s nye grävchef som också har 20 år på Correns redaktion bakom sig.