Novahuset vill etablera sig i Norrköping

Novahuset som hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp eller säljer sex vill etablera sig i Norrköping.

Sarah Kindblom reagerade på Alexanders Bards inlägg och fick verkligen svar på tal.

Sarah Kindblom reagerade på Alexanders Bards inlägg och fick verkligen svar på tal.

Foto: Privat

Norrköping2017-08-10 07:30

– Vår förhoppning är att starta Novahuset i Norrköping under 2018. Vi har enormt många stödsökande från Norrköping, säger Sarah Kindblom, som är ordförande för Novahuset.

De hjälpsökande är alltifrån medelålders personer som utsattes för sexuella övergrepp för många år sedan i barndomen till unga som utsätts för aktiva övergrepp.

Den ideella föreningen Novahuset startades av Paulina Bengtsson 2008 i Norrköping, men flyttade efter en kort tid till Linköping. Sedan dess har föreningen hjälpt tusentals personer som utsatts för övergrepp.

Nu har Paulina Bengtsson nominerats till Årets kämpe för flickor, som vi berättat om.

Novahusets kontor finns i föreningshuset Fontänen i Linköping.

– Vi har ett oerhört stort och bra samarbete med Linköpings kommun och skulle vilja utveckla ett liknande samarbete med Norrköpings kommun. Redan idag håller vi många föreläsningar i Norrköping, bland annat på Ebersteinska gymnasiet, De Geer-gymnasiet och Hagagymnasiet. Vi tycker det är viktigt att arbeta förebyggande, säger Sarah Kindblom.

Föreningen utbildar också exempelvis yrkesverksamma lärare och socionomer.

– Vi försöker ge dem så mycket verktyg som möjligt för att de ska kunna bemöta elever och andra på bästa sätt.

Novahuset har 50 volontärer, men ska i september utbilda ytterligare 26.

– Då kommer vi att ha 76 volontärer. De är undersköterskor, sjuksköterskor, socionomer, psykologer och studenter, som arbetar helt ideellt.

Volontärerna sköter bland annat föreningens mejljour, chattjour, följer med stödsökande till sjukvården, polisen och till rätten. De har också stödsamtal med stödsökande.

– Mest aktiv är mejljouren. Dit vänder sig många unga med frågor om vad som är sunt sex och även personer som utsatts för sexuella övergrepp eller har ett sexuellt skadebeteende, säger Sarah Kindblom.

Hon betonar att Novahuset vill vara ett komplement till psykiatrin, som är överbelastad och har långa köer.

– Vi plockar upp de stödsökande direkt så att de slipper väntetiderna, säger Sarah Kindblom.

Hälften av de stödsökande kommer från Norrköping, därför vill Novahuset etablera sig här. Men föreningen upplever att det varit svårt att komma in i Norrköping och när föreningen sökte om bidrag på 3 000 kronor i månaden för att kunna öppna ett kontor, fick man ett avslag av kultur- och fritidsnämnden.

Men Sarah Kindblom hoppas ändå på en öppning efter en träff med kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

– De gör ett fantastiskt jobb. En sådan här verksamhet som både är stödjande och förebyggande är oerhört viktig. Jag tycker att vi ska göra vad vi kan för att stödja dem, säger Eva-Britt Sjöberg.

Hon kan dock inte utlova någon lokal, men vill gärna träffa Novahuset igen.

Årets kämpe för flickor

Utses av Plan international och Svenska hjältar, som är en samproduktion mellan Aftonbladet, TV4 och New Content. De jobbar med att hitta och hylla vardagshjältar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om