"Det är allvarligt och nu hoppas jag att allt snabbt klaras ut. Jag har väldigt svårt att se att en ny regering stoppar Ostlänken".
Så sade Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens tidigare ordförande i Norrköping och en av de politiker som länge arbetat för att Ostlänken ska bli verklighet, på tisdagsförmiddagen.
Helena Gellermans ord kvällen innan hade fått många att lyfta på ögonbrynen. Både privatpersoner och politiker reagerade, när de läste riksdagsledamoten från Västra Götalands kommentarer kring den motion som hon tillsammans med politiker från M, SD och KD lämnat till riksdagen.
Temat: Höghastighetsbanornas framtid i Sverige. Det som väckte reaktioner: Svaret på våra frågor om hur motionen kan påverka Ostlänkens framtid: Alla planer, inklusive Ostlänken, stoppas och en ny kapacitetsutredning ska titta på hur man sedan ska gå vidare.
Hur tolkar du den motion som lämnats in?
"Jag har ju tidigare pratat med flera av de som skrivit motionen. Som jag förstår det syftar de på höghastighetståg och inget annat. Jag tror och hoppas att det handlar om en hopblandning av begreppen. Det gäller ju att uttrycka sig noga, det är det här som har orsakat förvirring, tror jag", sade Lars Stjernkvist.
Han var inte ensam om att reagera. Flera politiker – aktiva både lokalt och nationellt – hörde av sig till oss, via mejl och sms. Andra vädrade sina åsikter och tankar i sociala medier.
Som infrastrukturministern Tomas Eneroth (S), på Twitter:
"Allvarligt om en ny regering avbryter pågående investeringar i nya stambanor i Skåne, Östergötland och Västsverige. Utan ny kapacitet får vi stora problem i järnvägssystemet och svårt att nå klimatmålen. Satsningarna är dessutom starkt förankrade hos både näringsliv och regioner".
Eller som Mattias Ottosson (S), riksdagsledamot från Norrköping och ny i riksdagens trafikutskott:
"Ostlänken har utretts i 20 år. För mig är det tydligt, ytterligare utredningar löser inte trängseln på spåren, det är fullt på spåren genom Östergötland. Bara nya och bättre spår kan lösa den situationen, utan får alla tågresenärer dras med stora och ökande problem med stopp och förseningar i tågtrafiken".
Eller som Nicklas Lundström, gruppledare för V i Norrköping, som skrev att det "är fullständigt vansinne, planeringen och finansieringen av Ostlänken är ju klar och arbetet har påbörjats! Det har pågått i 20 år och nu väljer alltså högern att riva upp allt och utreda allt igen? Jag är arg å alla Norrköpingsbors vägnar."
Vi sökte Sophia Jarl (M), som ser ut att bli ny ordförande i kommunstyrelsen, redan på måndagskvällen. Hon kände då ingen oro för Ostlänkens framtid. Det gjorde hon inte heller dagen därpå. Hon tolkade motionen som att partierna inte vill gå vidare med satsningar järnvägar för tåg som kan köra i 320 km/h – och att Ostlänken, som är planerad för tåg som kör i 250 km/h, inte berörs.
– I dagsläget finns ingen anledning för oss ändra något i kommunens arbete. Vi kan inte styra kommunen baserat på uttalanden i media och spekulationer", sade Sophia Jarl.
Har du förståelse för att många känner oro för vad som kan hända?
– Jag har förståelse för att många undrar. Men jag tycker vi måste sansa debatten, det har blivit väldigt upphaussat. Återigen, det finns inga tagna beslut".
Vad händer närmast?
– Vi har ju en dialog med vår partistyrelse. Kommer det några beslut i frågan så får vi information den vägen, sade Sophia Jarl.
Även Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens avgående ordförande och Centerpartiets Christian Widlund reagerade kraftfullt. Det gjorde också riksdagsledamoten Linda Westerlund Snecker (V). Och regionpolitikern Julie Tran (C).
Men Reidar Svedahl (L) och Eva-Britt Sjöberg (KD), båda med i det kommande styret i Norrköping, menade att de kände sig trygga, trots uppmärksamheten kring förslaget.
Josef Erixon, lokal projektledare för Ostlänken i Norrköping, förklarade på tisdagen att han inte legat sömnlös efter Helena Gellermans besked på måndagskvällen.
– Att dra i någon handbroms nu skulle inte gynna någon. Jag har idag varit i kontakt med Trafikverket och beskedet är att vi kör på som planerat, säger Josef Erixon.
Vi sökte på tisdagen moderatledaren Ulf Kristersson, för att ställa frågor hur den kommande regeringen ser på Ostlänken, men fick via hans pressekreterare veta att han inte skulle kommentera ärendet.