Norrköping lockar lånare från hela länet

Än så länge är Fritidsbanken i Klockaretorpet i Norrköping den enda i länet. Fler är på gång - intresset att få östgötarna att röra mera på sig är stort även i övriga kommuner.

Samarbete. När skolorna har friluftsdag behövs det många skridskor och skidor, då vore det bra att kunna kraftsamla tillsammans med fler fritidsbanker, menar Kristin Lönnqvist från Östergötlands Idrottsförbund.

Samarbete. När skolorna har friluftsdag behövs det många skridskor och skidor, då vore det bra att kunna kraftsamla tillsammans med fler fritidsbanker, menar Kristin Lönnqvist från Östergötlands Idrottsförbund.

Foto: Hanna Petersson

Norrköping2018-02-27 14:00

Att etableringarna ändå dröjer, beror enligt kommunerna själva, i första hand på brist på lämpliga lokaler. Det visar en kartläggning Östergötlands Idrottsförbund gjort på uppdrag av Region Östergötland.

Fritidsbankerna brukar beskrivas som ett bibliotek – fast med sportutrustning. Tanken är att vem som helst ska kunna låna skridskor, fotbollskor eller annan utrustning för att prova på någon sport eller friluftsaktivitet.

I Valdemarsvik har planerna på länets andra fritidsbank kommit längst, där öppnas kanske en till hösten. I Söderköping finns ambitioner att öppna en inom ett år, liksom i Finspång där man vill att lokalen ska ligga centralt, inte minst för att turister också ska kunna låna.

I Klockaretorpet drivs Fritidsbanken av kommunen, idrottsförbunden i Norrköping och Östergötland samt Hyresbostäder.

– Här var vi snabbstartade och det var inga långa beslutsvägar inför starten i oktober förra året, berättar Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef för Östergötlands Idrottsförbund.

– En framgångsfaktor tror jag har varit att vi som driver Fritidsbanken redan hade ett väldigt bra samarbete kring andra frågor i Klockaretorpet.

Per Arnöman är sakkunnig inom idrottsfrågor i Linköpings kommun:

– Vi har planer på att öppna en fritidsbank i Linköping, men hittills har det stupat på att vi inte hittat rätt lokal.

Kommunen hade ett utrymme på gång i stadsdelen Barhäll, som enligt Per Arnöman skulle vara ett bra läge.

– Men det gick tyvärr i stöpet. Vi vill att lokalen ska vara ändamålsenlig och gärna lätt att nå med buss, bil och cykel för de som bor i Skäggetorp, Ryd eller Berga. Det är de tre mest utsatta stadsdelarna i Linköping där familjerna inte är lika köpstarka som i andra områden.

Kristin Lönnqvist tycker att det kan vara en bra bieffekt att nå de grupperna, men syftet med fritidsbankerna är inte att vara en åtgärd mot barnfattigdom.

– För mig är det att få människor att komma ut och röra på sig, att få barn och ungdomar att prova på en idrott som de förhoppningsvis fastnar för och vill fortsätta med.

Hon ser gärna fler fritidsbanker i Norrköping.

– Det vore häftigt med en i city så att även turister kunde hitta dit. En annan vision är att åka omkring med en skåpbil till parker och badplatser för att låna ut sportprylar och på så sätt aktivera barn och ungdomar som annars bara hänger omkring.

Den allra första fritidsbanken öppnades 2013 i värmländska Deje på initiativ av diakonen Carina Haak. Idag finns 56 fritidsbanker från Trelleborg i söder till Luleå i norr. Tanken är att öka människors tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa. Konceptet är detsamma i alla bankerna, lånet är gratis, lånetiden som längst 14 dagar och till skillnad mot på biblioteket finns det inga straffavgifter om utrustningen lämnas tillbaka för sent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!