Det var på onsdagen som regeringen presenterade sin budgetproposition för 2024. För kommunernas del handlar det om tio miljarder kronor i generella statsbidrag, tre miljarder i sektorsbidrag till vården och tre miljarder i riktade statsbidrag till vård, skola och omsorg.
– Med tanke på det svåra ekonomiska läget vi befinner oss i, främst handlar det om att möta inflationen, är det en återhållsam budget. Men i det krävande läget finns det ändå tydliga prioriteringar i form av välfärd och trygghet, säger justitieministern Gunnar Strömmer (M), som besökte Norrköping i samband med budgetpresentationen.
För Norrköpings del innebär det att kommunkassan får ett tillskott på 96,5 miljoner kronor.
– De nästan 100 miljoner kronorna stärker upp vår kassa och det är positivt, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
Bara för att i nästa andetag konstatera:
– Med det sagt innebär inte det här att vi kan göra några satsningar i välfärden. I stället för ett underskott på 480 miljoner blir det 380 miljoner kronor. Vi har fortfarande röda siffror och vi måste ändå genomföra våra effektiviseringar.
Oavsett hur mycket pengar det stått på regeringens check, måste Norrköping fortsätta med sina reformer, enligt Sophia Jarl.
– De här pengarna förändrar inget, vi kommer inte fatta några nya beslut utifrån det här. Vi jobbar vidare mot att klara av de mål vi har satt.
I våras fick du kritik från oppositionen för att du inte hörde av dig till dina partikollegor i regeringen och bad om ett extra bidrag med tanke på bland annat på de ekonomiska problemen i utbildningsnämnden?
– Jag ser fortfarande en fara i att ge statsbidrag då inflationen riskerar att sticka iväg igen. Men jag misstror inte den analys som regeringen har gjort när de bedömer att det här är en rimlig nivå. Vår uppfattning i Borgerlig samverkan är att Norrköping behöver bli mer självförsörjande och stå på egna ben. Vi vill inte komma undan. Vi ser att skattekronan kan göras effektivare och de här reformerna är bra för Norrköpings framtid, säger Sophia Jarl.
Så här resonerar oppositionen kring statsbidraget:
– Norrköping har det senaste året blivit fattigare och farligare. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, reds anmärkning) har aviserat att vi har behov av tre gånger mer i ökade statsbidrag, än vad vi nu får, säger Olle Vikmång (S).
Var vill du att de här 96,5 miljonerna hamnar?
– Nu behöver vi göra allt vi kan för att värna kvaliteten i skolan och satsa i det brottsförebyggande arbetet.
Robert Nordman (MP) är tydlig med att tillskottet bör läggas på barn och unga.
– Vi behöver mjuklandning i det framstressade beslutet om skolnedläggningar, så ett tillskott till utbildningsnämnden är högt prioriterat. Detsamma gäller socialnämnden, där en mängd delar av förebyggande och stödjande arbete behöver en förstärkning i stället för att vara i riskzonen att läggas ner.
Christian Widlund (C) är inne på samma linje.
– Det som behöver prioriteras är satsningar på barn och unga, säkra att fler elever klarar behörighet till gymnasiet och får möjlighet till utbildning.
Nicklas Lundström (V) menar att Norrköpings styre hakar på regeringen.
– Sophia Jarl fortsätter att arbeta för många år av stålbad, effektiviseringar och reduceringar i stället för att försvara välfärden. Vi i vänstern kommer varje dag att ta strid mot högerns och SD:s välfärdsslakt.