Norrköping bättrar sig i ranking

Norrköping tar ett rejält kliv uppåt när Sveriges kommuner och landsting mäter hur nöjda företagen är med den kommunala servicen.

Stolt kvartett. Idoga insatser ger resultat, konstaterar från vänster Reidar Svedahl, Anna Amrén, förvaltningschef Bygg och Miljö, Pontus Lindblom näringslivsdirektör och Martin Andreae, kommundirektör.

Stolt kvartett. Idoga insatser ger resultat, konstaterar från vänster Reidar Svedahl, Anna Amrén, förvaltningschef Bygg och Miljö, Pontus Lindblom näringslivsdirektör och Martin Andreae, kommundirektör.

Foto: Hanna Andersson

Norrköping2017-04-26 05:30

Videon är inte längre tillgänglig

När Sveriges Kommuner och landsting (SKL) nu redovisar resultaten i servicemätningen Insikt visar det sig att Norrköping har klättrat från rankingplats 137 (2014) till rankingplats 37 (2016.)

– Vi har gått upp 100 placeringar. En rejäl bättring och ett tecken på att vi gör rätt saker, konstaterar en stolt Reidar Svedahl (L).

Det var en stolt kvartett som samlats på Näringslivskontoret intill Motala Ström på tisdagen. Rankingar och mätningar finns det gott om, inte minst Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat. Denna ranking från SKL anser dock kommundirektör Martin Andreae vara snäppet viktigare än Svenskt Näringslivs.

– Den ger svar om hur den existerande kommunala organisationen levererar till befolkningen. Och när det nu visar sig att vi klättrar i rankingen, och får gott betyg på flera områden, är det en väldigt stolt kommundirektör som står här idag. All personal ska ha en stor eloge, säger Andreae.

Utifrån frågor som rör information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet, har man i undersökningen tittat närmare på Norrköpings service i myndighetsområden som brandsskydd, bygglov, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Det så kallade NKI, Nöjd kund index, visar att kommunen landar på ett snitt på 75, där riksgenomsnittet ligger på 70.

– Det här är nästan svåraste området att vara serviceminded i, där vi även sysslar med myndighetsutövning. Vi måste ju följa lagar. Men vi kan också arbeta med information, bli tydligare i hur vi motiverar våra beslut. Och hjälpa till att hitta andra lösningar för den som får avslag, säger Reidar Svedahl.

Även i kända problemområden, såsom hanteringen av bygglov, får kommunen nu gott betyg. NKI ligger där på 67, från tidigare 60 2014. Det går alltså åt rätt håll, även om det fortfarande finns saker att förbättra.

Norrköpings benämns som ”otroligt het” på investeringsmarknaden, och bedöms ha stor utvecklingspotential. Den vågen vill man surfa på. För att ytterligare underlätta för företagarna planeras nu mer tidseffektiva livsmedelskontroller, liksom tillståndsprocesser kring serveringstillstånd, och dessa ska bli billigare för skötsamma företagare. Likaså planeras betydande ändringar i bygglovskostnader.

– Tidigare baserades kostnaden på antalet kvadratmeter, vilket gjort det väldigt dyrt för de större projekten att etablera sig och få bygglov i Norrköping. Vi har bestämt oss för att ändra det, och istället basera kostnaden på den tid som går åt för att utreda och fatta beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!