Videon är inte längre tillgänglig
– Fördelen är att det är helt nytt och fräscht och att vi kan vara med och utforma den pedagogiska miljön, säger förskolechef Sara Westerdahl.
Paviljongerna ligger på Fotbollsgatan, bredvid Ebersteinskas lokaler för yrkesprogram. De består av två våningsplan och på det övre sitter personal och skruvar ihop hyllor och packar upp material för fullt. Inom en snar framtid ska fyra avdelningar öppna här, utöver de fyra som redan finns på nedervåningen. I dagsläget är det ett 50-tal barn som huserar i lokalerna. Snart blir de dubbelt så många. De allra flesta är mellan ett och två år gamla.
– Vi betar av kön helt enkelt, vilket gör att många är förstgångsföräldrar och från olika delar av stan, säger Sara Westerdahl.
I april ska en permanent förskola börja byggas på gräsytan intill och under nästa sommar är det tänkt att Vattentornets förskola ska flytta in i de nya lokalerna.
Förskolan är en av de totalt sju nya som just nu uppförs, eller planerar att uppföras, i kommunen för att möta behovet av barnomsorg.
Paviljongerna kommer dock att bli kvar. De ska bli tillfälligt tillhåll för barn under tiden som äldre förskolor i staden rustas upp.
Men även om lokalerna är tillfälliga, betonar Sara Westerdahl att den verksamhet de bygger upp är långsiktig.
– Vi jobbar med barn och deras förskoletid är här och nu. Inte i väntan på något annat.
Paviljonger är ett vanligt inslag på förskolorna i Norrköpings kommun.
Totalt 20 förskolor i kommunen har en eller flera paviljonger. Kostnaden för dessa ser lite olika ut, men de aktuella paviljongerna vid vattentornet ger en hyreskostnad på lite drygt fyra miljoner per år för ett treårigt avtal.
Utanför finns en stor gård, med både gungor, träd, buskar och hinderbana.
– Det bidrar såklart till trivseln. Ofta när paviljonger ställs upp är det ju på bekostnad av utemiljön, men så är det inte här, säger Sara Westerdahl.
Ett annat problem som kommunens förskolor brottas med är att rekrytera personal, men det har inte varit något problem för Vattentornet.
– Det är roligt att få vara med och bygga upp en verksamhet från grunden, säger Annica Gustafsson, som arbetar på avdelningen Snögubben.
Att till en början hålla till i paviljonger ser hon och kollegorna inte som något problem, just för att de är helt nya och väl anpassade för verksamheten.
– Den enda nackdelen är väl i så fall att avdelningarna ligger på rad vilket gör att vi måste köra med matvagnarna rakt igenom.
Hur länge paviljongerna bakom vattentornet blir kvar är i nuläget oklart, men klart är att det kommer att ta flera år för kommunen att hinna ifatt.
– Paviljongerna ska avvecklas vartefter, men just nu är de nödvändiga, säger Daniel Ackermann, kommunikationsansvarig för Norevo, som förvaltar Norrköpings förskolor.