Flyguppvisningen Royal International Air Tattoo (RIAT) i England är världens största flyguppvisning för militärflygplan. Under tre dagar visar stridspiloter upp sina plan inför närmare 200 000 besökare samtidigt som en rad olika priser delas ut.
Uppvisningens finaste och mest prestigefulla pris, The King Hussein Memorial Sword, gick i år till den 31-åriga stridspiloten Nils Schylström från Norrköping.
– Det är lite som att vinna ett inofficiellt VM-guld. Det är en extrem konkurrens och alla de bästa är där och visar upp sig. Så det är ju självklart väldigt hedersamt att få pris där och en stor utmärkelse att få, säger vinnarpiloten när vi når honom på telefon.
Hur känns det att kamma hem ett sådant ärofyllt pris?
– Det var väldigt, väldigt otippat. Det var första gången jag deltog i uppvisningen. Jag har ju sett hur många filmklipp som helst från just RIAT genom åren. Jag är själv en sådan flygnörd att jag suttit och kollat på flyguppvisningar långt innan jag började flyga för flygvapnet. Alla de största flyguppvisningspiloterna har varit där på RIAT någon gång, mina barnidoler liksom, säger han.
Vad betyder en sådan här utmärkelse för dig?
– Det är en dröm som jag har haft hela livet. Inte i sak att vinna det här priset kanske, men bara att bli inbjuden tyckte jag var stort.
Nils Schylström tillhör Försvarsmakten sedan 2011 och det svenska flygvapnet sedan 2013. Ända sedan uppväxten i Norrköping har han fascinerats av flygplan.
– Min farfar var pilot och han inspirerade mig. Sedan gick jag ett pilotgymnasium i Västerås och efter det sökte jag in till flygvapnet och kom in. Sedan dess har jag bland annat varit placerad i både Luleå och Linköping, säger han.
Går det att toppa ett inofficiellt VM-guld?
– Nej, lite så känns det. Det var det första jag sa till sambon när jag kom hem, att "nu får jag sluta flyga, för jag har redan peakat ". Men vi får väl se vad som händer, det hade varit kul att flyga på en uppvisning i något annat plan framöver. Men det är helt klart svårt att toppa, säger han.
Priset har han redan ställt upp i bokhyllan hemma.
– Det är en rejäl pjäs, den väger en del. Men jag satte upp den direkt, den står här på hedersplatsen i bokhyllan. Nu kan jag gå runt och vara lite stolt över det här hemma, säger Nils Schylström.