Ni, vi, du och jag
Jag tror det var seriefiguren Kronblom (finns han kvar?) som av någon potentat blev avsnäst med ett bryskt:
När blev jag du med er?
Kronblom svarade:
När blev jag ni med dig?
Att säga ni till en annan person är ett fenomen som numera tycks förekomma i främst två sammanhang. Det ena är då en yngre människa tilltalar en gammal.
Det sker i regel i respekt för den äldre som har vuxit upp under en tid då niandet var självklart. Men långt ifrån alla äldre uppskattar detta. (Som gammal riskerar man dessutom att bli viad: "Hur har vi det med magen idag då fru Karlsson?" Också det är ett säkert sätt att skapa avstånd.)
Det andra sammanhanget där niandet är mest seglivat, och kanske till och med ökar, är inom service och handel.
"Var rädd för din kund. Säg ni, så håller du honom eller henne på behörigt avstånd". Ungefär så torde det stå i någon obligatorisk kursbok i utbildningen till många av dessa yrken.
Det bakomliggande syftet kan säkert vara att visa respekt och aktning för den tilltalade, men det kan också upplevas som ett tecken på det motsatta. Allt beror på situationen och känsligheten hos de inblandade.
Är det då så förfärligt att bli niad ? Tja, det är väl i sanningens namn inte så farligt, men kanske har det att göra med ett behov av att bli sedd som människa i första hand, och inte som kund. Fast ibland är man ju en kund! Jo, men inte bara, eller ens främst.
Och det ska medges att det finns en motsatt avart som är mycket värre. Det är när man i telefon med en okänd försäljare eller liknande genast ska bli du och tjenis med varandra:
Bra, Johan. Då säger vi det, Johan. Hälsa familjen, Johan.
Här måste kursboken ha basunerat ut: "Ät upp din kund, så kan han eller hon inte besvära dig mer".
Då är till och med niandet bättre. Men att bli niad när man är van vid att bli duad kan också skapa förvirring. Jag skulle checka in på ett hotell i samband med en konferens. Bakom mig stod en kvinnlig kollega.
Ni har fått rum 508, sa receptionisten.
Men vi ska inte bo i samma rum! skyndade vi oss båda att försäkra.
Naturligtvis var det inte heller menat så. Receptionisten var helt enkelt ni med mig. Själv var jag du med henne. Och jag med mig själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!