Initiativet till nätverket togs av universitetets tre studentkårer. Frågorna de kommer att arbeta med kretsar kring ANDT - alkohol, narkotika, dopning och tobak.
- Vi ville få till ett forum som riktar sig till studenter där flera aktörer kan jobba tillsammans för att förebygga drogmissbruk, säger Björn Widén, utbildningsutvecklare med studiesocialt ansvar vid Studentkåren StuFF.
I det nya nätverket, SLANDT, ingår representanter från respektive studentkår, Studenthälsan, Närpolisen, Linköpings och Norrköpings kommuner samt länsstyrelsen.
"Sluten krets"
- Studenter är en sluten krets och det är svårt för till exempel länsstyrelsen eller kommunen att få insyn. Där hoppas vi kunna hjälpa till.
Nätverket kommer att träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter och kunskap. Samarbetet väntas också underlätta kontakten med aktuella myndigheter.
- Det gör förhoppningsvis att de studenter som vill ha eller behöver hjälp kan få den snabbare, säger Björn Widén.
Universitetet arbetar sedan länge aktivt med förebyggande arbete mot alkohol, bland annat genom att utbilda i ansvarsfull alkoholservering, mottagningspolicy och mejla ut alkoholvanetest till studenterna.
Okänt om droger
- Vi vet att just studietiden är en tid där alkoholkonsumtionen ökar. Men om den har ökat hos gruppen studenter över tid kan jag inte svara på, säger Gunilla Johansson, chef för Studenthälsan.
Nu kommer droger som narkotika att få mer fokus än tidigare.
- I dag vet vi betydligt mindre om dessa droger än om alkohol, säger Gunilla Johansson. Vi vet att det förekommer, men inte i vilken uträckning.
- Här blir kunskapsutbytet mellan våra verksamheter jätteviktigt.
Liknande nätverk har gett positiva resultat vid andra universitet och Björn Widén är hoppfull till SLANDT.
- Jag tror att det är ett steg i rätt riktning i och med att studenterna blir allt yngre. Majoriteten är nyss fyllda 20 år och undersökningar visar att ju tidigare man börjar missbruka droger desto större är risken att problemen blir värre i framtiden.
Fotnot: SLANDT står för Studenter vid Linköpings universitet - alkohol, narkotika, dopning och tobak.