Videon är inte längre tillgänglig
Initiativet till nätverket togs av universitetets tre studentkårer. Frågorna de kommer att arbeta med kretsar kring ANDT - alkohol, narkotika, dopning och tobak.
- Vi ville få till ett forum som riktar sig till studenter där flera aktörer kan jobba tillsammans för att förebygga drogmissbruk, säger Björn Widén, utbildningsutvecklare med studiesocialt ansvar vid Studentkåren StuFF.
I det nya nätverket, SLANDT, ingår representanter från respektive studentkår, Studenthälsan, Närpolisen, Linköpings och Norrköpings kommuner samt länsstyrelsen.
"Sluten krets"
- Studenter är en sluten krets och det är svårt för till exempel länsstyrelsen eller kommunen att få insyn. Där hoppas vi kunna hjälpa till.
Nätverket kommer att träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter och kunskap. Samarbetet väntas också underlätta kontakten med aktuella myndigheter.
- Det gör förhoppningsvis att de studenter som vill ha eller behöver hjälp kan få den snabbare, säger Björn Widén.
Universitetet arbetar sedan länge aktivt med förebyggande arbete mot alkohol, bland annat genom att utbilda i ansvarsfull alkoholservering, mottagningspolicy och mejla ut alkoholvanetest till studenterna.
Fotnot: SLANDT står för Studenter vid Linköpings universitet - alkohol, narkotika, dopning och tobak.
Läs mer i tisdagens Norrköpings Tidningar