Naturvänner vill stoppa vindkraftverken

Det skulle inte vara lämpligt för varken djur eller natur att placera sex vindkraftverk norr om Bråviken vid Kolmårdsbranten.

Norrköping2015-02-10 11:58

Det skriver Naturskyddsföreningen i Norrköping i sitt remissvar till Bygg- och miljökontoret i Norrköpings kommun. Det hjälper inte ens att Ramströms Vind AB har bantat projektet från tio ner till sex vindkraftsverk, menar föreningen.

– Det här är ett ekologiskt värdefullt område som ligger som en kil mellan två naturreservat och vi skulle helst se att hela området skyddas, säger Stefan Arrelid, ordförande i Norrköpingsavdelningen av Naturskyddsföreningen.

– När man börjar bygga vägar i det här området påverkas hela naturen och varje rovfågel som fastnar i ett vindkraftsverk är ett misslyckande.

Området har inventerats men Naturskyddsföreningen tycker det är märkligt att inventeringen inte tagit upp förekomsten av pilgrimsfalk och kungsörn.

– De här arterna är inte ens nämnda och det är märkligt med tanke på att de häckat maximalt två kilometer från den föreslagna platsen, säger Stefan Arrelid.

– De som gått igenom markerna har nog bara varit där vid ett fåtal tillfällen.

De sex vindkraftverken ska stå inom Östkinds häradsallmänning på en plats som Naturskyddsföreningen beskriver som ett mycket tyst skogsområde som till stor del är orört med undantag av skogsbruk. Här finns bland annat havsörn, kungsörn, pilgrimsfalk, sångsvan, sädgås och orre och fåglarna löper risk att förolyckas genom kollision med vindkraftverken.

Vindkraftverken förändrar också landskapsbilden för Kolmårdsbranten negativt och Naturskyddsföreningen hoppas att kommunen kommer att avslå ansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om