Det var vid 04-tiden en söndagsmorgon i april förra året som en sprängladdning hittades utomhus, nära korsningen mellan Källvindsgatan och S:t Persgatan.
Efter en tolv timmar lång insats och stora avspärrningar kunde nationella bombskyddet flytta föremålet, som visade sig vara en termosbomb förstärkt med bland annat tre liter bensin.
"Om bomben hade exploderat och bensinen antänts hade det kunnat orsaka ett eldklot som vid exponering kunnat orsaka svåra brännskador på hud och andningsvägar samt antändning av kläder och hår", sammanfattar tingsrätten ett expertutlåtande från Nationellt forensiskt center.
Men då sprängladdningen av en slump inte detonerade kunde man senare säkra DNA från två personer på den – och de åtalades i början av januari.
De båda männen – en 21-åring från Norrköping och en 22-åring från Finspång – ställdes nyligen inför rätta i Norrköpings tingsrätt.
Båda har nekat till brott, men har haft svårt att förklara vissa omständigheter. Som varför 21-åringen kontrollerades av polisen ett stenkast från brottsplatsen bara några timmar tidigare och att hans mobil sedan fanns kvar i närområdet. Eller varför den plastpåse som bomben låg i kan kopplas till en rulle påsar i 22-åringens garage – som man också har kunnat koppla vidare till ett annat sprängningsförsök, det i Pryssgården en månad senare.
"Det är styrkt att (de åtalade männen) har hanterat termosbomben, att de båda deltagit i monteringen av bomben och att detta innebär att de agerat tillsammans och i samförstånd", skriver tingsrätten i sin dom.
Där konstateras också att det finns ett "mycket starkt stöd för att (21-åringen) placerat bomben på brottsplatsen" och att 22-åringen har "varit insatt i bombens farliga beskaffenhet och införstådd med att den skulle komma till brottslig användning".
Båda döms därför nu för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 21-åringen fälls också för försök till allmänfarlig ödeläggelse och 22-åringen för medhjälp till samma brott.
Den yngre mannen får fängelse i fem år och nio månader, medan den äldre ska avtjäna fem år och fem månader.
I tingsrättens dom finns dock ingen målsägande – alltså ett utpekat brottsoffer – och ännu har inte heller någon misstänkt beställare av dådet åtalats.