Muhyadins tuffa start i Sverige – nu mest kryssad

Muhyadin Omar är fembarnspappa och lycklig över att få bo och arbeta i Norrköping. Här vill han skapa bättre integration.

Muhyadin Omar (C), fick många personkryss i kommunfullmäktigevalet och hoppas fler unga vill engagera sig politiskt.

Muhyadin Omar (C), fick många personkryss i kommunfullmäktigevalet och hoppas fler unga vill engagera sig politiskt.

Foto: Ulla Ericsson

Norrköping2022-10-30 17:00

När Muhyadin Omar får prata om sina hjärtefrågor spricker han ofta upp i stora leenden och förklarar ingående hur vi kan bli bättre på integration i Norrköping.

– Jag är så tacksam och glad över att jag får jobba i Norrköping och att mina fem barn får växa upp här, säger Muhyadin Omar. 

– Vi har det så bra och jag vill fortsätta jobba hårt för att integrationen ska bli bättre. Vi behöver folkhus där nyinflyttade och svenskar kan träffas och göra saker tillsammans, till exempel.

Muhyadin vet hur det är att komma till ett nytt land utan att kunna språket och de sociala koderna. Han föddes i Somalia och växte upp i Zambia, och kriget tog tidigt hans pappa och två systrar. En äldre bror lyckades fly till Sverige och 2008 kom Muhyadin också hit.

– Jag kom till Bromma i april. Det var kallt och jag ägde ingen jacka så jag frös väldigt mycket. Min bror hade jag inga minnen av men han tog förstås hand om mig och jag fick flytta hem till hans lägenhet i Norrköping.

Muhyadin var ivrig över att snabbt lära sig tala svenska och möta svenska ungdomar, men allt blev så mycket svårare än han hade trott. Det blev bara en timme svenskaundervisning i veckan och frustrationen växte.

– Jag tänkte väldigt mycket på hur jag någonsin skulle kunna lyckas i Sverige, säger Muhyadin och skakar på huvudet. 

– Jag ville ju lära mig språket så fort som möjligt men det var så svårt att bli inkluderad. Inte förrän jag fyllde 18 år fick jag ansvaret för min egen utveckling. 

Muhyadin gick till språkcafeér och skaffade jobb på en hamburgerrestaurang där han blev maskinansvarig och stannade fem år.

– Jag ville bara mer hela tiden. Nu är jag elevassistent och det är ett jättekul jobb. Wow, vad jag har det bra, alltså.

Muhyadin älskar att träffa nya människor och han hjälper gärna andra nyanlända att lyckas. Efter fredagskvällens intervju ska han gå vidare till somaliska föreningen i Norrköping och hjälpa ungdomar med läxorna.

– Jag har förklarat för ungdomarna jag möter där att de också kan lyckas. Det är svårt om man inte får förebilder och vägledning. Det kan vara jättetufft men alla har samma möjligheter i en demokrati som Sverige.

Muhyadin volontärarbetar som läxhjälpare flera dagar i veckan och efter en tid blev det ett naturligt steg för honom att lära sig mer om våra politiska partier.

– Jag läste alla partiprogram noga och kände att jag ville vara med i Centerpartiet. Det var i början av det här året och jag kände mig genast välkommen när jag tog kontakt med partiet. Centerpartiet är ett parti för många på landsbygden och det kändes naturligt för mig som har en sådan bakgrund.

Muhyadin fick 166 kryss i valet till kommunfullmäktige i Norrköping, flest av samtliga inom C lokalt. Han fick ingen plats denna gång men ska fortsätta kämpa för ungdomars möjligheter i sitt politiska arbete.

– Vi måste sätta ungdomar på valbar plats så att deras röst kan höras. De ska vara förebilder för andra ungdomar och jag säger åt alla jag möter att det är väldigt viktigt att man går och röstar. Vi hjälps alla åt att bygga samhället och det är fantastiskt att få leva i en demokrati.

Muhyadin understryker flera gånger att han verkligen har hittat sin grej. Jobbet, fritiden, det politiska engagemanget och familjen fyller hans tid.

– Min hobby är mitt jobb och ju fler man känner desto fler chanser får man. Jag är en föreningsmänniska och det tycker jag fler unga borde bli.

Muhyadin Omar

Ålder: 31 år.

Gör: Elevassistent på Naturbruksgymnasiet.

Aktuell: Aktiv i Centerpartiet och fick 166 personkryss i valet till kommunfullmäktige.

Familj: Hustrun Nasra och barnen Imran, Adnan, Anas, Nawal och Fahad.

Intressen: Föreningsliv som kan leda till bättre integration och läsa böcker om politik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!