De senaste åren har det vid ett flertal tillfällen uppkommit intressekonflikter mellan Norrköping kommuns planer för olika boendeområden och Östgötatrafikens dragning av kollektivtrafik.
Fler busslinjer har dragits in i de stråk där kommunen påbörjat eller planerar för bostadsbyggande.
Det här är inte bra för Norrköpings kommun, menar Moderaterna – som nu vill se övergripande förändringar för att stoppa vad de beskriver som "utarmningen av kollektivtrafik utanför staden".
– Vi har sett hur människor uttrycker oro för hur barn som åker linjetrafik ska ta sig till skolan och uttrycker missnöje över att man inte kan jobbpendla med kollektivtrafiken. Vi har i politisk enighet antagit en vision för 2035 för Norrköpings kommun. Ett av målen där är att Norrköping ska ha 175 000 invånare. Ska vi nå det krävs det att vi utvecklar ytterområden och satsar på landsbygden. Då behövs en kollektivtrafik som möjliggör att folk kan pendla till jobb och skola, säger Sophia Jarl (M) oppositionsråd.
I en motion till kommunfullmäktige föreslår nu Moderaterna att Norrköpings kommun ska ta initiativ till att formerna för samråd och samarbete mellan Region Östergötland/Östgötatrafiken och Norrköping utvecklas.
De vill skapa ett forum för ansvariga politiker där kommunen ska informera om aktuella utvecklingsplaner.
Kommunens planer ska sedan utgöra underlag för den trafikbeställning som Region Östergötland gör till Östgötatrafiken, föreslår M.
– I dag sker mycket av den här planeringen på tjänstemannanivå och den når aldrig riktigt politiken. Vi kan göra yttranden men det blir aldrig några regelrätta diskussioner mellan regionpolitiker och kommunpolitiker. Det blir fel. Sedan har Östgötatrafiken sista ordet i de här frågorna, det är de som bestämmer var linjetrafiken ska gå, och vi upplever att deras mål överordnas kommunens mål. Vi tycker det borde vara tvärtom, säger Jarl.
Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, håller med om att en utökad dialog mellan kommun- och regionpolitiker kan vara på sin plats.
Däremot är hon tydlig med att kommunen inte kan diktera villkoren i de här frågorna.
– Det är regionen som är huvudman och som fattar besluten. Vi kan lämna önskemål men vi kan inte gå in och tala om vad de ska göra, säger hon.
Julie Tran (C), ordförande i regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd, välkomnar initiativet om en utökad dialog och berättar att regionens politiker och Östgötatrafiken påbörjat ett arbete kring just detta.
– Vi vill arbeta för en förbättrad dialog och har hittat strukturer för förankring med kommunpolitiker. Det är bland annat kopplat till nätverket Forum för samhällsplanering. Vi har nu ett antal forum där de här frågorna diskuteras, säger hon.
Hon menar också att kommunens utvecklingsplaner har varit viktiga vid framtagandet av den nu aktuella trafikutredningen och det nya trafikförsörjningsprogrammet.
– Det har de, samtidigt behöver vi hela tiden titta på helhetsperspektivet. Med det här nya trafikupplägget så kommer det totalt sett köras mer buss i Norrköping än tidigare. När landsbygdstrafiken görs om får cirka 20 000 boende en förbättrad kollektivtrafik. Östgötatrafiken arbetar på uppdrag av regionen och har tydliga mål om ökad marknadsandel för kollektivtrafiken att uppnå. Hela tanken med det här är att konkurrera med biltrafiken, säger Julie Tran.