Morgondagens kockar vill laga Fair trade-mat
Utbudet av Fair trade-ingredienser för matlagning är än så länge begränsat.
Foto: Matz Glimhed
Förrätten avocadomousse gjorde eleverna på rättvisemärkt avocado. Rumpsteken kom från Skönero Kött, som inte ingår i Fair trade-konceptet, men där man vet att djuren föds upp under värdiga förhållanden.Kaffe, te, kryddor, choklad, bananer är kända Fair trade-produkter. En bra början, menar Jan Almqvist, lärare på Hotell- och restaurangprogrammet med förflutet som kock och köksmästare på Standard, Peters och Grand Hotel.- Råvarorna är förutsättningen för den färdiga rätten, säger han.- Självklart smakar det ännu bättre om man vet att dessa tillkommit under anständiga förhållanden.Charlotte Ernman-Danielsson undervisar i näringslära på HR-programmet. Hon tar ett brett grepp på ämnet och får in både samhällskunskap och ekonomi.- Vi i västvärlden tar för givet att vi alltid ska kunna äta oss mätta. Vi funderar inte speciellt mycket över villkoren för de som förser oss med produkter, säger Charlotte Ernman-Danielsson.Lån till fattiga
Hon brukar berätta för eleverna om mikrolånen. Det är lån till fattiga bönder som ger dem möjlighet att starta egna odlingar i stället för att till låg lön slita för mäktiga jordägare på deras marker.- Världen måste få upp ögonen för orättvisorna. Pengar i egen ficka
Men det gäller att vara uppmärksam. Det händer att skrupelfria producenter försöker utnyttja Fair trade-certifieringen till att tjäna pengar i egen ficka, utan att förbättra arbetarnas villkor.Melinda Jacobson går tredje året på HR-programmet.- Man blir både arg och upprörd när man hör om hur barn tvingas arbeta som slavar på plantager och odlingar. Det borde inte få förekomma, säger hon.- Hur kan världen tillåta att sådana saker sker? Ingen skulle handla med odlare som utnyttjar fattiga barn för att själva bli rika.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!