Efter nästan 100 år med Socialdemokraterna vid styret blev det ett historiskt maktskifte i september 2022. Med undantag av en period i mitten av 1990-talet fick Moderaterna nu chansen att styra Norrköping.
Måndagen den 16 december 2024 tar det slut. Då väljs med största sannolikhet nygamla Kvartetten (Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) som ett nytt minoritetsstyre när kommunfullmäktige sammanträder i Rosen.
Därmed återgår Moderaterna till en välbekant position – i opposition.
– Ja, det är en situation som vi är vana vid. Det känns givetvis tråkigt, men vi i vår partigrupp känner till att det är villkoren när man är i demokratins tjänst, säger partiets lokalordförande Ingrid Cassel.
Men känslan är väl ändå att ni slarvat bort det här? Ni hade ett på pappret stabilt majoritetsstyre?
– När två av våra samarbetspartners hoppar av finns det inte så mycket mer vi kan göra. Vi står fast vid att det är vi och väljarna som väljer våra förtroendevalda, det är den process som gäller och de signaler som vi vill ge till medborgarna.
Men om ni valt att byta gruppledare hade ni suttit kvar vid makten mandatperioden ut?
– De besluten har vi tagit sedan tidigare. Gruppen har tagit ställning till vilken ledare vi ska ha.
Vid gruppmötet den 9 december fattade partiet beslut om att föreslå att de två kommunalråden Sophia Jarl och Patrik Palm fortsätter som oppositionsråd.
– De är valda som kommunalråd och de har inte för avsikt att avgå, därmed sitter de kvar.
Utöver att Sophia Jarl inte längre blir ordförande i kommunstyrelsen innebär maktskiftet på måndagen även att Moderaterna tappar ordförandeposterna i de fem nämnder man styrt sedan valet 2002.
– Vårt förslag är att presidieposterna står fast. De som suttit som ordförande går över till att bli andra vice ordförande i de här fem nämnderna.
Därmed får Ingrid Cassel (utbildningsnämnden), Patrik Palm (vård- och omsorgsnämnden), Päivi Johansson (kultur- och fritidsnämnden), Christina Blomqvist (överförmyndarnämnden) och Gunilla Boqvist (valnämnden) nya titlar. I likhet med kommunalvalen dröjer det dock fram till januari innan nämnderna får sina nya utseenden.
Du förlorar själv ordförandeposten i utbildningsnämnden. Hur ser du på det?
– Tråkigt med tanke på att hela nämnden har fattat bra och breda beslut, vi har inte bara gjort anpassningar till minskande barnkullar. Jag är extra stolt över satsningen på resursskola och att vi fått ner kötiderna till de elever som är i behov av anpassad utbildning.