I januari startade Bogruppens Behandlingscenter Sverige AB abstinensbehandling på Getå i närheten av Krokek. Tanken var att kunna erbjuda missbrukare avgiftning och stabiliseringsboende under ett och samma tak.
Norrköpings kommun har aldrig köpt abstinensbehandling eller haft avtal med Behandlingscenter Sverige AB. Detta för att man velat att avgiftningen ska skötas av landstinget.
– All avgiftning ska ske på Beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset. Det är en så pass allvarlig del i behandlingen att den måste skötas professionellt av sjukvårdspersonal inom landstinget, säger Janne Andersson, verksamhetschef för missbruksvården på socialkontoret.
Men enligt uppgift till NT ska flera personer ändå ha placerats på Getå behandlingscenter för avgiftning. När NT ber kommunen om en transaktionslista över utbetalningar till företaget visar det sig att några sådana aldrig gjorts. Bolaget finns inte ens registrerat hos kommunen. Däremot har Bogruppen, utan kommunens vetskap och tillåtelse, skickat personer som kommunen betalar boendestöd åt till Getå för avgiftning. Trots att det inte stått med i vårdplanen från kommunen.
– Det är vårt arbetssätt. Är de i lägenheten och måste avgiftas – då skickar vi dem till Getå. Det är så vi jobbar, säger Peder Ring.
Vet kommunen om det här?
– Absolut, svarar Peder Ring.
Enligt Janne Andersson är detta helt nya uppgifter.
– Så får det absolut inte gå till! Om vi köper boendestöd så kan de inte besluta om att ge annan vård. Då måste det ske en ändring i vårdplanen. Och den ändringen, och det beslutet måste tas av socialtjänsten, säger Janne Andersson.
Efter en stund ringer Peder Ring tillbaka till NT. Han säger att det handlar om internplaceringar som Bogruppen gör, och att företaget finansierar avgiftningarna och vistelsen på Getå ur egen ficka.
– En del klienter har boendestöd hos oss i två år, och ibland är de så dåliga att vi måste skicka dem till Getå på avgiftning eftersom det inte funkar att de tar droger i lägenheterna, säger han.
Peder Ring säger att Bogruppen tidigare köpte avgiftning av andra företag till brukarna innan Getå öppnade.
– Vi vill betala för det här eftersom vi vill uppnå resultat och erbjuda kvalitet, säger han.
Men enligt kommunen är det inte tillåtet?
– Alla vet om det här, vi gör det i samförstånd med socialhandläggarna. Om en person är dålig och behöver avgiftning kontaktar vi handläggarna. De säger att då måste det först tas ett beslut i nämnden. När vi svarar att vi kan erbjuda avgiftning på Getå, säger de: Okej, fine – kör, säger Peder Ring.
Pernilla Thundander, verksamhetschef för myndighetsutövningen inom vård och omsorg, säger att hon fått indikationer på att Bogruppen skickar personer med boendestöd till Getå, utan tillåtelse.
– Vi har förstått att de jobbar så, och vi har haft diskussioner kring det här, säger hon.