Minns ni alla välkända Norrköpingsprofiler?

Att Norrköping begåvats med en stor mängd starka och udda profiler genom åren stod klart efter en FB-efterlysning på NT Nostalgi.

En olycklig ögonskada stoppade stilboxaren Rolf Storm i OS 1952.

En olycklig ögonskada stoppade stilboxaren Rolf Storm i OS 1952.

Foto: NT Arkiv

Norrköping2020-06-08 19:00

Det började som ett litet upprop på vår Facebooksida NT Nostalgi efter minnesvärda Norrköpingsprofiler genom tiderna. Kommentarerna lät inte vänta på sig och snabbt hade vi ett fantastiskt persongalleri. Många läsare ville bidra med namn och minnen. Ni känner säkert igen många av namnen som passerade i flödet:

Tossa Rycket, Gittan Kofot, Kurta Parkett, Kajsa Brödsåg, Tempo-Kalle, Tuppen Spetz, Lasse Peking, Bröderna Pilot, Smedby-Rune, Einar Svärd, Lasse i Dalen, Roffa Storm, Smygande Steget, Saffe Fimp, Umeå-Assar, Kråka Ringborg, Fia min vän, Franka Posth och Stigga med korset.

Norrköpingsprofiler som "alla" känner till och har hört talas om. Vissa av dem var underhållande, andra mer fruktade. Boxaren Rolf "Roffa" Storm är ensam i gänget om att ha varit med i OS. Den elegante stilboxaren från Akilles var med i Helsingfors 1952, men förlorade på poäng redan i öppningsmatchen mot stenhårde och slagvillige argentinaren Antonio Pacenza. Till saken hör dock att Storm aldrig kunde göra sig rättvisa i OS efter att ha skadat sitt öga under ett sparringpass inför turneringen.

Den olyckliga ögonskadan kom sedan att plåga "Roffa" Storm för resten av den alltför korta karriären. Efteråt hade han oturen att halka in i dåligt sällskap och hans liv kom att bli urtypen för ett klassiskt boxaröde med en tillvaro på livets skuggsida. Men boxas kunde han. Och hans minne lever kvar. Det har vi blivit varse på NT Nostalgi.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!