Miljövännerna gillade inte kompromissen om lindarna

Första etappen av "nya" Östra Promenaden är klar. Det är inte första gången det har fällts lindar där. 1971 var det av trafikskäl.

Då. Hösten 1971 offrades ett antal lindar runt Gustav Adolfsplats när trafiken på riks-15 (nuvarande E 22) skulle ledas in på Östra Promenaden 1971.

Då. Hösten 1971 offrades ett antal lindar runt Gustav Adolfsplats när trafiken på riks-15 (nuvarande E 22) skulle ledas in på Östra Promenaden 1971.

Foto: Christer Dandels

Norrköping2022-08-13 10:00

"Tillbaka till naturen". Författaren och filosofen Rousseaus sympatiska stridsrop klingar märkvärdigt aktuellt än i dag. Han menade att människan var som mest harmonisk, fri och frisk i umgänget med naturen. Pandemin har fått oss att fundera i liknande banor och att bli ett med "spenaten" står numera högt på mångas att-göra-lista.

Motsvarande lummiga drömmar bidrog till att Norrköping begåvades med promenaderna. I omgångar under åren 1858–1914 skapades promenaderna medan lindarna i Östra Promenaden, som vi fokuserar på här, planterades i slutet av 1800-talet. Syftet var att skapa en miljö med grönska och frisk luft som samtidigt skulle uppmuntra till stärkande promenader för hälsans och det inre välmåendets bästa.

undefined
Då. Hösten 1971 offrades ett antal lindar runt Gustav Adolfsplats när trafiken på riks-15 (nuvarande E 22) skulle ledas in på Östra Promenaden 1971.

Nu är vi där igen.

Den pågående förnyelsen av Östra Promenaden görs i samma anda. Påfyllning av frisk luft och ung spirande grönska. Gustav Adolfsplan, där Södra och Östra Promenaden möts, ska givetvis även i fortsättningen fungera i rollen som viktig trafikplats men den gröna lungans roll ska samtidigt inte underskattas.

– Jag tycker att det blev väldigt bra, säger landskapsarkitekt Carolina Olsson med en tids perspektiv sedan den första etappen gått i mål.

– Området har ändrat struktur och det gröna perspektivet har blivit tydligare med generösa ytor för både cyklister och gående. Mer plats för träd och människor. Dessutom har vi återskapat det gröna mötet mellan Södra och Östra Promenaden. Som det såg ut när man tittar på riktigt gamla bilder över platsen.

undefined
Nu. Den första etappen av trädbytet i Östra Promenaden är nu färdig.

Inom trädförnyelsen togs 162 lindar ned medan 190 återplanterades mellan Gustav Adolfsplan och Skolgatan. En omfattande åtgärd. Men inte den första. Redan i november 1971 fälldes det lindar på Gustav Adolfsplan. När gamla riks-15 (nuvarande E 22) byggdes ut via  Östra Promenaden naggades alléerna i kanterna när 14 lindar offrades. De stod mellan korsningarna Södra Promenaden/Generalsgatan och Östra Promenaden/Nygatan. Längre ned mot Hamnbron aviserades ytterligare trädfällningar när förutsättningarna för smidigare och snabbare genomfartstrafik skulle vässas.

Antalet lindar var en kompromiss.

Miljövårdare ville spara flera, trafikplanerare ville fälla flera.

Miljövärnsalliansen var inte nöjd med kompromissen och hävdade att man blivit lovad att bara de 14 ursprungliga lindarna skulle fällas. Inte de längre ned mot Hamnbron. "Det är beklagligt om man nu trots löftena tänker fälla ytterligare lindar. Beslutar man om detta protesterar vi", förklarade alliansens sekreterare uppbragt när NT skrev om ärendet i november 1971.

Det var för övrigt i det sammanhanget som den svartvita "Då-bilden" publicerades.

undefined
"Mer plats för träd och människor", säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt.

Kommunens representanter, politiker och tjänstemän, kände sig missförstådda i NT:s artikel och tyckte att det blev fel hur de än gjorde. Beslutet att låta riks-15 gå i Östra Promenaden var då tioårigt och även om många ansåg att det i grunden var felaktigt, valde kommunen att fullfölja planerna. Ett skäl var att man garanterats ett statsbidrag på 26,3 miljoner kronor för projektet. Den resterande summan, 9,2 miljoner, skulle kommunen stå för.

– Bygger vi inte nu är det risk för att Norrköping förlorar statsbidraget, motiverade en av kommunens tjänstemän det kontroversiella beslutet.

Samtidigt kan man förstås inte låta bli att undra vad som hänt om riks-15 inte hade dragits i Östra Promenaden.

Då hade kanske dagens trädbyte inte varit nödvändigt?

undefined
Östra Promenadens lindmonument består av 19 lindstammar som togs ned vid förnyelsen.
Då och nu

I artikelserien "Då och nu" använder vi oss av NT:s bildarkiv och publicerar svartvita miljöbilder ur Norrköpings historia under de senaste 60–70 åren. En nytagen bild från exakt samma plats illusterar hur staden har förändrats under årens lopp. Serien inleddes 2016 och det här är det 90:e avsnittet sedan starten. Flera av avsnitten finns publicerade i boken "Norrköpingsmiljöer".

Karta: 2222+22 Dymle, Sverige
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!