Är du mellan 16-20 år men varken går i gymnasiet eller jobbar? Då kan du i framtiden få ett oväntat hembesök av kommunen. Nu satsas nämligen sju miljoner på att man ska bli bättre på att fånga upp unga som hamnat i tidigt utanförskap.
– Det är jätteviktigt att vi får kontakt med de här ungdomarna. Det krävs individuella insatser, men det finns lämpliga åtgärder för alla, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Kommunen måste enligt skollagen erbjuda individuella åtgärder till unga i åldrarna 16-20 år som gått ut grundskolan. I Norrköping rör det sig om 800-1 100 personer per år, vilket motsvarar 15 procent av åldersgruppen.
– En person är en för mycket. Visst kan det ses som ett misslyckande att de här ungdomarna har hamnat i den här situationen. Det är därför det är så viktigt att insatser görs i hela skolverksamheten, helst redan i förskolan.
Mattias Kempe Kreutz är sakkunnig för gymnasiet på utbildningskontoret. Enligt honom finns det flera olika anledningar till att unga hamnar i utanförskap.
– Det gör också att behovet av insatser för att hjälpa ungdomen tillbaka till studier och/eller sysselsättning kan se väldigt olika ut, säger han.
I nuläget viks 2,5 heltidstjänster åt arbetet. De jobbar som studie- och yrkesvägledare samt beteendevetare. Jämfört med andra kommuner är den satsningen låg. I exempelvis Linköping jobbar sex heltidsanställda med samma uppgifter.
Det ska den nu bli ändring på – enligt den styrande Kvartetten.
– De här sju miljonerna kommer främst gå till att anställa mer personal, säger Ola J Hedin (L), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden.
I likhet med andra kommuner vill man även jobba mer uppsökande i form av hembesök och dörrknackning för att nå de unga.
Hur vet ni vilka dörrar ni ska knacka på?
– Genom samverkan med Norrköpings grundskolor och Gymnasieantagningen identifieras vilka och hur många ungdomar som riskerar att inte bli antagna till gymnasiet, samt vilka som inte alls sökt till gymnasiet, säger Mattias Kempe Kreutz.
För ungdomar som inte vill plugga finns insatser som truckkort, verkstäder, arbetsträning och praktik. För de som kan tänka sig att fortsätta i skolan finns anpassade studier, exempelvis på distans.
– Under pandemin såg vi flera exempel på elever som trivdes och gjorde bra ifrån sig när det var distansutbildning, säger Kikki Liljeblad.