Linköpingsprofilens gåva – till Norrköping: "Passar bra där"

Norrköping ska få ett nytt Spiralen. Linköpingsprofilen – miljardären – Michael Cocozza donerar en skulptur som ska resas i en av Norrköpings parker.

Maria Miesenbergers skulptur "Unfold - Turning Point for Tolerance" planeras att resas i Folkparken i närheten av Matteuskyrkan. Konstverket är en donation av Linköpingsprofilen Michael Cocozza till Norrköpings kommun.

Maria Miesenbergers skulptur "Unfold - Turning Point for Tolerance" planeras att resas i Folkparken i närheten av Matteuskyrkan. Konstverket är en donation av Linköpingsprofilen Michael Cocozza till Norrköpings kommun.

Foto: Maria Miesenberger

Norrköping2024-10-07 18:00

Nyheten i korthet

  • Miljardären Michael Cocozza från Linköping donerar en skulptur till Norrköping som ska minnas de som kämpade mot nazismen.
  • Skulpturen "Memory Unfold – Turning Point for Tolerance" av Maria Miesenberger kommer att placeras i Folkparken, nära fastigheter Cocozza byggde för tio år sedan.
  • Donationen kommer att innebära en årlig driftskostnad på 5 000-10 000 kr för Norrköpings kommun. Beslutet om donationen kommer att fattas av kommunfullmäktige.

Miljardären, Byggherren, Politikern och Filantropen. Så presenteras Michael Cocozza i ett stort reportage i Corren hösten 2022 i samband med att hans nybildade parti Linköpingslistan tagit sju platser i Linköpings kommunfullmäktige. Michael Cocozza tog en plats i kommunstyrelsen – som han självmant valde att ta en paus från i våras.

undefined
Linköpingsprofilen Michael Cocozza står bakom donationen till Norrköpings kommun. "Idén till verket kommer från en bok av Johan Perwe och det är ett minne över tre personer i Norrköping som rakryggat hade modet att stå upp mot nazismen under 1930-40 talen", säger han.

64-årige Michael Cocozza är mest känd för sina insatser i grannstaden Linköping. Men det finns faktiskt även en koppling till Norrköping. 

Och nu ska den kopplingen bli större.

På måndagens kommunstyrelse fattades beslut om att Norrköpings kommun ska ta emot en donation från Michael Cocozza. Donationen är en skulptur av den kända konstnären Maria Miesenberger. Konstverket "Memory Unfold – Turning Point for Tolerance" bär formen av en spiral – som ska gestalta rörelse och motstånd.

Skulpturen ska uppföras i Folkparken, i närheten av Matteuskyrkan.

Michael Cocozza är nöjd med den plats som kommunens tjänstepersoner har valt.

– Jag tyckte den passade bra eftersom det ligger nära där jag byggde ett kvarter med bostäder för cirka tio år sedan, säger Michael Cocozza och syftar på gatorna Luntgatan/Slottsgatan/Plankgatan. 

undefined
Skulpturen ska uppföras i närheten av Matteuskyrkan. Slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige.

– Det ligger också nära Luntgatan 24 där min familj bodde när de flyttade till Sverige från Italien i slutet av 1940-talet, säger han vidare.

I sin beskrivning av skulpturen skriver Maria Miesenberger bland annat: "Spiralen reser sig upp ur marken och byter vid en punkt riktning – en vändpunkt – det ögonblick då man bestämmer sig för att inte passivt följa med i en spiral av ondska och negativa handlingar, utan fattar beslut om att aktivt gå emot, ta ställning, göra motstånd mot en skrämmande utveckling".

I marken inne i spiralens mitt finns en cirkel av cirka 120 ljuspunkter.

undefined
Konstnären Maria Miesenberg beskriver sitt verk som som en påminnelse om de betydelsefulla handlingar av motstånd en handfull Norrköpingsbor modigt utförde under andra världskriget.

– Idén till verket kommer från en bok av Johan Perwe och det är ett minne över tre personer i Norrköping som rakryggat hade modet att stå upp mot nazismen under 1930-40-talen, säger Michael Cocozza.

De tre Norrköpingsborna var Elsa Alkman, Betty Olsson och Sam Thysell – som enligt tjänsteskrivelsen "aktivt stod upp mot totalitära idéer och tog ställning för demokratiska värden som tolerans och alla människors lika värde under andra världskriget".

Skulpturen medför en årlig driftkostnad för kommunen på 5 000-10 000 kronor, där sanering av klotter och annat underhåll ingår. Slutgiltigt beslut om donationen ska fattas av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!