Det finns många frågetecken i tvisten. Fastighetsbolaget anser att Migrationsverket ska betala ett skadestånd på i första hand 151,3 miljoner kronor eftersom verket inte placerat asylsökande på bolagets anläggningar trots en ramavtalsupphandling den 27 augusti 2013.
Anläggningarna som det handlar om är bland annat BrinkebodaWärdshus i Jämtland, där det tidigare var strippklubb och swingersklubb, och ett tidigare elevhem i Bräcke, Jämtland. Sveriges Radio berättade hösten 2013 att den dåvarande ägaren till BrinkebodaWärdshus aldrig hört talas om fastighetsbolaget.
Det hade inte heller kommunchefen i Bräcke, Bengt Flykt. Han sade i slutet av augusti 2013 att kommunen som då ägde det gamla elevhemmet varken hade tecknat något av avtal med något bolag eller sålt hemmet, enligt Länstidningen Östersund. Ändå hade fastighetsbolaget deltagit i Migrationsverkets upphandling och gått vidare för att inhysa 120 asylsökande i elevhemmet.
Fastighetsbolaget Tea Widéen skriver i stämningsansökan, som är inlämnad till Norrköpings tingsrätt, att bolaget skadats när Migrationsverket valt att inte placera asylsökande på deras anläggningar.
Migrationsverket bestrider fastighetsbolagets samtliga yrkanden, bland annat med argumentet att fastighetsbolaget aldrig varit ägare till de aktuella fastigheterna. Migrationsverket pekar också på att fastighetsbolaget lämnat felaktiga uppgifter om fastigheterna och vem som äger dem.
Vidare upptäckte Migrationsverket vid en ny utvärdering av tilldelningsbeslutet att fastighetsbolaget hade restförda skatteskulder hos Kronofogdemyndigheten. Därmed uppfyllde bolaget inte de grundläggande krav som finns och uteslöts från upphandlingen när ett nytt tilldelningsbeslut meddelades den 5 augusti 2014.
I veckan hålls huvudförhandling i målet vid Norrköpings tingsrätt.
Migrationsverkets presstjänst svarar att man inte kan kommentera stämningen i dagsläget eftersom det pågår en rättsprocess i domstol.