Med risk för solbränna

Växter med tunna blad riskerade solbränna. Det stod klart på helgens trädgårdslust. I högsommaren kippade rutorna efter vätska.

Orakel. Karin Frisell kan allt om perenner.

Orakel. Karin Frisell kan allt om perenner.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2014-05-26 02:00

– Ett vanligt fel är att sätta skuggväxter i sol, förklarade Karin Frisell, orakel från Motala. Som god pedagog delade hon in växterna i vilka som tål sol och skugga.

Växter med gråa och hårda blad – som lavendel och timjan – gillar stekande sol. Växter som rutor med tunna blad föredrar skugga.

Om de utsätts för sol förlorar de vatten och får bruna kanter. Solbränna kallas det!

Över 5 000 Norrköpingsbor flockades i slänterna kring Färgargården. Det var som det brukar.

– Kanske förlorar vi några som hellre äter glass, tyckte Johan Bergerfalk.

Men på årets nästnäst varmaste dag var det bara Jörgen Kjellgren från Sankt Anna som önskade att det varit lite svalare. Mest för att hans rökta sik, som säljer bäst, skulle må lite bättre.

Bo Johansson från Krokek pustade ut under Färgargårdens veranda. Och studerade kommersen av honung och dahlior.

– Jag har redan hela bilen full. Jag har inte missat en marknad på säkert tio år.

Danspedagogen Ea Lager med danska rötter hade försett sig med danska tomatplantor.

– Vet inte hur de smakar. Men frilandsodlade smakar mycket bättre.

Ur många cykelkorgar tittade det upp pelargoner och lobelia.

– Närmare att köpa här än på torget, resonerade Inger Johansson.

Damerna som köper till balkongen hänger på låset först av alla. Sedan strömmar familjerna till med barnen som i år fick klappa kaniner. Sist anlände de unga och vackra.

Marie Aldrev kom med sin mamma Berit Strömmer. Hon fick välja lite grönt till mors dag. Det blev stockrosor till nya sommarstället.

– Nu ska jag hem och plocka mördarsniglar, utbrast Berit.

– Allt som blommar går bäst, suckade Karin Frisell. Många förstår inte att gröna växter blommar efterhand. Perenner som blommar längst är violer, fänrikshjärtan och stäppsalvia.

Något som inte ville sig var fällarna av gotlandsfår.

– Knappast rätta dagen, menade Karin Sjöberg från Vikbolandet.

Men de som lustvandrar vill gärna ha något att knapra på, resonerade Daniel Hildebrandt och laddade med nyttig kalkonkorv.

I början på grillsäsongen visade Stellan från Östgötakök hur man gör.

– Inte för varm grill, och grilla inte över kolen, förklarade han och bjöd på isterband.

Östgötakök får rödbetor och sparris från Himmelstalundsgymnasiet. Vi tar så mycket skolan kan leverera, menade Malin, och hann knappt ge smakprov på närodlad östgötamat förrän den slets från tallriken.

Allt medan såpbubblorna regnade över gräset där barnen roade sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om