Under tisdagen kallades flera anställda inom snabbmatskedjan Max till ett krismöte. Anledningen var den granskning som Aftonbladets "200 sekunder" gjort av snusket och fusket på kedjans restauranger.
Granskningen visar bland annat hur mat serveras trots att den egentligen skulle ha slängts, hur toalettstolar och städutrustning diskats i diskmaskinen och hur milkshake förvaras i skurhinkar under tiden som milkshakemaskinen rengörs. Dessutom behöver anställda, enligt vad som framgår av granskningen, skriva på ett sekretessavtal för att jobba inom kedjan.
– Man städar hundskit och fågelbajs och sen kör man grejerna i samma maskin där man ska diska köksredskap och kundernas brickor. Man kan se att vattnet i diskmaskinen är grumligt med fettbubblor, löv och hårrester, säger en tidigare anställd vid kedjan till Aftonbladet.
I Norrköpings kommun finns tre Max-restauranger. En i Åby, en på Ingelstaområdet och vid resecentrum på Norra promenaden. Även i Norrköping har det förekommit brister hos Max, det visar en sammanställning som NT har gjort av kommunens livsmedelskontroller det senaste året.
Både restaurangen i Åby och Ingelsta har klarat de senaste kontrollerna utan anmärkning, men när kommunen gjorde en oanmäld inspektion av restaurangen vid resecentrum förra året hittades flera brister. Det hittades både smuts och mögel. Dessutom förvarades livsmedel i för hög temperatur och de anställda saknade, enligt protokollet från inspektionen, kunskap om hur bakterier kan spridas i mat.
När NT hör av sig till snabbmatskedjans restaurang vid resecentrum avböjer personalen att besvara frågorna med motiveringen att de inte får prata med media. I stället besvaras kritiken av företaget centralt, genom Jenny Leijonhufvud, kvalitetssäkerhetsansvarig på Max.
"Avvikelser kan förekomma, men vi har rutiner för det och följer alltid upp och gör en åtgärdsplan", skriver hon i ett mejl till NT.
När Norrköpings kommun några veckor efter den första inspektionen gjorde en efterkontroll hade en renovering av restaurangen inletts och bristerna hade åtgärdats. Charlotta Paulsson är enhetschef för livsmedel på Norrköpings kommun.
– Har en avvikelse direkt betydelse för människors hälsa beslutar vi om förbud att släppa ut livsmedel på marknaden, till dess att åtgärd är vidtagen. Vilket inte har varit aktuell för denna restaurang, säger hon.
Förra veckan besökte Klara Karlsson Max på Norra promenaden. Hon menar att hon drabbades av matförgiftning efter att ha ätit en kycklingburgare.
– Jag tyckte att det såg fräscht ut när jag var där. När jag hade ätit en del av hamburgaren började jag känna mig lite konstig, säger Klara Karlsson.
Efter besöket mådde Klara dåligt under resten av dygnet och kräktes, något som inte hör till vanligheterna.
– Jag har inte varit magsjuk på många år så det kändes definitivt som att det var kopplat till hamburgaren. Jag mådde riktigt dåligt på natten, säger Klara.
Enligt Jenny Leijonhufvud, kvalitetssäkerhetsansvarig på Max, tar de alltid den typen av uppgifter vidare.
"Vi kontaktar alltid Miljö- och Hälsa om vi får in anmälningar direkt från en gäst, så att de ges möjlighet att opartiskt utreda fallet. Det är vår rutin."
Trots händelsen tror Klara Karlsson att hon kommer att återkomma till restaurangen.
– Helt ärligt så kommer jag förmodligen. Kanske inte den närmaste tiden och jag kommer vara lite mer försiktig, till exempel kolla av recensionerna först.