De skärpta reglerna är tydliga. Från och med 1 mars är det en person vid varje bord som gäller för serveringar som inte har en egen ingång.
– De som ska hålla koll på att reglerna följs är verksamhetsutövarna, de är ytterst ansvariga. Följs inte reglerna kan vi stänga direkt på plats. Vi gör tillsynsinsatser löpande, säger Magdalena Öberg, chef på livmedelsenheten vid Norrköpings kommun.
Vi gjorde en rundvandring i Norrköpings gallerior vid lunchtid den gångna helgen, för att se hur reglerna efterföljs. Och vi kan konstatera att kryssmarkeringarna på borden som betyder "sitt inte här" ignoreras av en hel del gäster. Och de serveringar som satt plastband runt sina stolar har fått se banden avslitna och möblerna omflyttade.
På flera ställen sitter inte bara två personer vid samma bord – utan upp till fyra.
– Det är hopplöst, vi informerar våra gäster när de beställer mat. Men sedan finns det de som struntar i det. Eller så blir de arga när vi säger till. Och samtidigt vill vi inte tappa kunder, säger Ninos Basthaly, ägare till Basilica, som delar sittplatsområde med Chili & wok och Delicious kebab i Ingelsta shopping.
Men ni är enligt lag tvungna att se till att reglerna följs? Annars finns risk för stängning?
– Vi vet det, men vi som driver restaurangerna kan inte agera poliser och gå runt och vakta. Det funkar inte. Vi måste servera maten här framme. Folk borde ta sitt ansvar, säger han och tillägger:
– Vi har tvingats stänga en gång, men vi kunde öppna dagen efter när vi hade möblerat om.
Vid ett av borden sitter Familjen Andersson från Jönåker. Föredömligt uppdelade. Pappa Patrik med barnen vid ett bord och mamma Camilla vid ett annat.
– Jag jobbar inom vården och vet hur viktigt det är följa de regler och lagar som finns. Vi brukar inte ens ge oss ut alla och handla på en gång eller vara ute och äta. Men nu var vi tvungna att ge oss ut för att prova kläder, säger Camilla.
Hussein Ali arbetar på Kycklingkebaben på Ströget i Lindens köpcentrum, som delar sittplatser med Istanbul kebab och Chili & wok. Han känner väl igen sig i det som Ninos Basthaly beskriver.
– Vi hinner inte springa runt och kolla. Det är också svårt att dela på familjer. De åker ju i samma bil hit. Reglerna är konstiga. Och alla är våra gäster, som vi är beroende av. Det finns väktare som går runt här i galleriorna och de brukar säga till. Men de har ju annat att göra också.
Anette Åberg jobbar på Lindahls konditori i Mirum galleria.
– Vi gör allt vi kan för att reglerna ska hållas. Vi informerar och vi går också ut till sittplatserna och säger till om vi ser att det sitter fler än en person vid borden. Tyvärr blir en del gäster väldigt arga, medan andra blir förvånade eftersom de inte känner till reglerna. Så trängselvärdar vore jättebra, för det är svårt att hinna gå runt och kontrollera, säger hon.
Vi tar en sväng till Biltema, som också har en servering omfattad av reglerna. Bord och stolar som inte få användas har markerats med plastband.
Staffan och Bitte Hubner tar en fika och slagit sig ner vid samma bord. De resonerar precis som många andra, menar de. De tillhör samma familj och umgås dagligen.
– Vi borde så klart följa reglerna. Men vid det här bordet stod två stolar och vi har båda haft corona. Och reglerna är märkliga, man får inte sitta vid samma bord på en restaurang, men hemma går det bra.
Efter helgens rundvandring återkopplar vi till Magdalena Öberg på kommunens livsmedelsenhet.
Många restaurangägare vittnar om svårigheter att hålla koll och om gäster som flyttar runt möbler för att kunna sitta flera vid samma bord. Hur ska de lösa problemen?
– Jag kan förstå att det är svårt, men det är verksamhetsutövarna som har det yttersta ansvaret för att reglerna följs. Och det är viktigt att de agerar direkt. Att ge upp är inte försvarbart. Det är viktigt att de föregår med gott exempel.
Magdalena Öberg tillägger också att ett tips är att snegla på hur andra gallerior löst problemen och även ta en diskussion med centrumledningen för att få stöd, kanske genom att ha vakter på plats.
– För det är ju angeläget även för centrumledningen i en galleria att smittan hålls borta. Ingen galleria vill ha dåligt rykte. Sedan är det så att vi lever i en pandemi och då måste även gästerna ta sitt ansvar och se allvaret i det här, säger hon.