Företaget satsade för miljön: "Just nu så lider vi enormt"

Alfredssons transport har varit ledande när det gäller att köra på biogas. Men en överklagan i EU gjorde att bränslet inte längre är skattebefriat i Sverige. "De gamla bilarna får gå och dra bränsle för att vi ska kunna få ihop ekonomin", säger Erik Alfredsson.

Tanken var att köra miljövänligt. Men satsningen på fossilfri biogas har blivit en svår ekonomisk nöt för Alfredssons transport, när det återvinningsbara bränslet upphörde att vara skattebefriat.

Tanken var att köra miljövänligt. Men satsningen på fossilfri biogas har blivit en svår ekonomisk nöt för Alfredssons transport, när det återvinningsbara bränslet upphörde att vara skattebefriat.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2024-05-14 09:07
undefined
Tanken var att köra miljövänligt. Men satsningen på fossilfri biogas har blivit en svår ekonomisk nöt för Alfredssons transport, när det återvinningsbara bränslet upphörde att vara skattebefriat.

Alfredsson Transport har inte köpt en diesellastbil sedan 2018 utan har bara satsat på biogas- och elbilar inom sitt transport- och logistikföretag. 

Det fanns ingen anledning att vänta på att fasa ut de fossildrivna fordon. Nytillverkningen av bensin- och dieselbilar ska upphöra inom EU från 2035 för att nå målen om ett klimatneutralt Europa 2050. 

Dessutom blev biogas skattebefriat i Sverige 2020.

– Så 2018 köpte vi bilar och sen hade vi på känn att det skulle komma skattelättnad på biogas. Det kom två år senare och skulle fortsätta till 2030. Tusan va gött! Nu investerar vi i det här och så kör vi på det, berättar Erik Alfredsson som äger transportföretaget tillsammans med sin bror.

I dag körs hälften av Alfredssons fordonsflotta på fossilfri biogas. Långsiktighet skulle få satsningen att gå ihop ekonomiskt.

Dessutom tog Erik Alfredssons företag flera egna initiativ för att ställa om. När Tekniska verken skulle etablera tankstation i Norrköping drev Alfredssons på för att den skulle hamna på deras mark. Företaget såg också till att värma lokalerna med hjälp av fossilfri biogas.

– Det blev ju liksom en win win för alla när Tekniska verken letade efter en plats att etablera sig på i Norrköping. De arrenderar marken där vi har våra bilar. Vi säljer faktiskt fyra ton biogas per dygn och det motsvarar 45 till 50 lastbilar, berättar Erik Alfredsson.

undefined
Tornet med nedkyld fossilfri biogas är en av de första i landet. Varje dygn tankar ett 50-tal lastbilar vid den här stationen som sköts av Alfredssons transport.

Men den ekonomiska ekvationen för en miljövänligare drift föll ihop 21 december 2022. 

Ett tyskt företag, Landwärme GmbH, överklagade den svenska skattebefrielsen på fossilfri biogas. Tribunalen dömde till företagets fördel och gick emot EU-kommissionens beslut. Skattebefrielsen blev ogiltig.

Det innebar att en lastbilstank fossilfri biogas blev 600 till 700 kronor dyrare.

– Just nu så lider vi enormt, säger Erik Alfredsson.

– De här bilarna är mellan 250 000 till 500 000 kronor dyrare i inköp. Så vi har ju i princip lagt 11 miljoner extra på bilar som är 18 kronor dyrare per mil att köra i dagsläget. Det var tvunget att vara lite billigare drivmedel för att kunna täcka de merkostnaderna på sikt, berättar Erik Alfredsson.

Hur hanterar ni en sådan omställning?

– Det vi gör i dag är att bilarna som är dyrare i drift får gå de lite kortare sträckorna, samt till de företag som värdesätter miljöomställningen och betalar merkostnaden, för de företagen finns. De miljöförstörande gamla bilarna får gå och dra bränsle för att vi ska kunna få ihop ekonomin. Annars går vi i konkurs, säger Erik Alfredsson.

undefined
Alfredssons transport har testat en batteridriven lastbil från Norrköping till Göteborg tur och retur. "Det var en utopi för fyra år sedan så utvecklingen går framåt", säger Erik Alfredsson.

Stora delar av Sveriges regioner har också satsat på biogas för kollektivtrafiken. För Östgötatrafiken innebär skatten en merkostnad på 20 miljoner kronor per år. Det gäller också de bönder som lagt om till fossilfri produktion för att driva sina verksamheter.

Det var inte skattebefrielsen i sig som gjorde att ärendet föll i Tribunalen. Utan hur det hade hanterats före beslut. En ny ansökan borde ha möjlighet att gå igenom.

– Nu har regering lagt in en ny ansökan. Men då har det ju gått mer än ett år, sedan är det en ny behandlingstid. Hela Europa skriker efter fossilfri energi och det är samma EU som satt en gräns att det inte ska tillverkas några nya dieselmotorer från 2035. Ska vi klara de mål vi har satt upp kan vi inte börja två år före 2035, säger Erik Alfredsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!