Maskerad man försökte lura med barn

Mannen tog kontakt med eleven som var på väg till fritids. Nu har ett varningsmejl gått ut till vårdnadshavare. Det är andra gången i år som den här typen av händelse inträffar i närheten av skolan.

En grupp med män försökte lura med Nathalies son och hans kompisar från skolgården på Ektorpsringen.

En grupp med män försökte lura med Nathalies son och hans kompisar från skolgården på Ektorpsringen.

Foto: Victoria Lind

Norrköping2024-07-11 20:45

I början av veckan fick vårdnadshavare till elever på skolan Ektorpsringen mail från personalen på fritidshemmet. I mailet stod att en man sökt kontakt med en elev när hon var på väg till fritids och försökt lura med henne i utbyte mot pengar.

Caroline Norén är rektor i tjänst för Ektorpsringen, när ordinarie rektor har semester. Hon berättar att det var barnets vårdnadshavare som informerade skolan om händelsen.

– Mannen ska ha haft en mössa och skidglasögon på sig, beskriver eleven i fråga. Eleven hade sprungit därifrån och uppmärksammat vårdnadshavaren på det som hänt.

Ansvariga på fritidshemmet såg till att all sommarpersonal på både Ektorpsringen och Vilbergsskolan, som håller till i samma lokaler, fick veta vad som inträffat. Incidenten anmäldes även via ett nytt säkerhetssystem, berättar Caroline Norén.

– Man har anmält det till kommunens brottsförebyggande inrapporteringssystem. Där det finns kopplingar till polis.

Sedan början av maj använder Norrköpings kommun systemet EMBRACE, som är ett kartläggningsverktyg där utbildade rapportörer kan rapportera in otrygghetsskapande händelser. Det innefattar bland annat skadegörelse, bråk, inbrott, rån och misstänkt droghantering.

undefined
Caroline Norén, rektor i tjänst på Ektorpsringen, berättar om incidenten då en man försökte lura med sig en elev.

Vårdnadshavare till elever på Ektorpsringen uppmanas vara extra uppmärksamma, särskilt de vars barn går själva till fritids. Personalen ska också vara särskilt uppmärksamma på och runt skolgården, och agerar efter upprättade krisplaner, säger Caroline Norén.

– De viktigaste åtgärderna i det här är att ta hand om barnen, vara nära, stötta dem och lyssna på dem om det finns oro. Eventuellt ta kontakt med vårdnadshavare om man upplever en stor oro hos något barn.

Hur har stämningen bland eleverna varit efter händelsen?

– I måndags var det lite oroligt. Barn pratar ju med varandra. Det har personalen fångat upp och besvarat de frågor som är möjliga att besvara. Framförallt har de lyssnat in och stöttat barnen i eventuell oro som finns. Jag hade kontakt med dem nu på morgonen och barnen verkar vara lugnare nu.

En liknande händelse inträffade den andra februari i år. Då var det Nathalies son och hans kompisar som blev kontaktade av en grupp män.

– Det var på skoltid, vid tvåtiden. Min son och hans tre kompisar hade gått bakom skolan i Ektorp. Då kom det ut en kille från bakom ett hus med två andra killar. Han sa att om de följer med till bilen så kan de åka och köpa godis. Men barnen sprang därifrån, som tur var.

Barnen sprang direkt till lärare och berättade vad som hänt. Skolan informerade vårdnadshavare och polisanmälde händelsen. Nathalie berättar att hennes son var skakad av det som skett.

– Den dagen var han skärrad och orolig, men efteråt har han inte varit så orolig. Jag har pratat med honom om att man inte ska följa med främlingar. Men man tror inte att det ska hända.

undefined
En grupp med män försökte lura med Nathalies son och hans kompisar från skolgården på Ektorpsringen.

Hur känner du som förälder nu?

– Lite orolig nu när det har hänt en gång till. Mina barn är ute och leker mycket själva här på gårdarna i Ektorp så det är ju nästan så att man inte vill släppa ut dem själva.

Nathalie kommer att prata med sina barn, ännu en gång, om att de måste vara extra försiktiga och inte lita på okända människor.

– Min äldsta är jag inte så orolig för. Han är skeptisk mot alla och drar därifrån om det är något. Men mellankillen som är sex år, han är godtrogen och litar på alla. Så där är jag lite orolig, att han ska vara lättare att lura.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!