Mark till minnesmärke bröt mot lagen

Kommunen får inte upplåta mark till ett minnesmonument. Det har slagits fast i domstol. "Obegripligt", säger Lars Stjernkvist (S).

Viktig händelse. Bild från när första spadtaget togs. Patriark Ignatius Aphrem II var på plats.

Viktig händelse. Bild från när första spadtaget togs. Patriark Ignatius Aphrem II var på plats.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2018-02-02 07:00

Seyfo är namnet på den förföljelse av kristna, bland annat assyrier och syrianer, som genomfördes mellan 1915-1923 i Osmanska riket (nuvarande Turkiet). En del kallar förföljelsen för folkmord. Men Turkiet har aldrig erkänt folkmordet och därför är frågan kontroversiell. Så när kommunstyrelsen i Norrköping 2015 beslutade om att upplåta kommunal mark för ett Seyfo-monument fick det reaktioner. En privatperson överklagade beslutet.

I första instansen, Förvaltningsdomstolen, fick kommunen rätt. Men senare upphävde Kammarrätten beslutet. Det var fel av Norrköpings kommun att ta ställning i en folkmordsfråga sades det i beslutet. Norrköpings kommun överklagade Kammarrättens dom. Nu har den högsta instansen, Högsta förvaltningsdomstolen, sagt sitt. Det ges inget prövningstillstånd. Kommunen har gjort fel.

Men för Norrköpings kommun tycks inte frågan vara utagerad. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) vill att det ska bli ett Seyfo-monument.

– Jag var mentalt förberedd på beslutet. Men jag blir ändå överraskad och irriterad. Obegripligt. Vi som kommun måste väl kunna visa solidaritet? Det är som om lagstiftningen inte har hängt med. Trots beslutet kommer vi ändå att se till att det blir ett monument. Nu gick det inte att göra så här. Men då kan vi göra på något annat vis. Vi får undersöka vad vi kan göra, säger han.

Isa Isa är ordförande i S:t Gabriel-församlingen i Norrköping. Han tycker att frågan har fått för stora proportioner.

– Jag hade inte alls räknat med all uppståndelse. Vi ville ha en plats att gå till. Där man kunde tända ljus. Det handlar inte om något ställningstagande mot någon eller något, bara om att ha en plats där man kan minnas och hedra. Och så blev det så här. Det känns konstigt, säger han.

Församlingen kommer att jobba för att det ändå blir ett monument. Var och på vilket sätt är inte klart.

– Vi har mark som vi skulle kunna bygga det på. Men samtidigt vill vi gärna ha det på en central plats som gör det lättare för alla att se. Vi kommer diskutera frågan internt och sen kommer vi också ha ett möte med kommunen. Jag hoppas att det här går att lösa fort. Men hur det än går så blir det ett monument. Inget kan ändra på den saken, säger Isa Isa.

– Om det inte går att ha monumentet på ursprungsplatsen får vi se till att hitta en likvärdig plats. Det här ska absolut kunna gå att lösa och det kommer vi att göra. På ett oklanderligt sätt, säger Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om