Mänsklig oro gestaltas i ny utställning

Med hjälp av olika hemmagjorda gestaltningar, formationer och ljus har Anna Lidberg skapat en utställning som är tillägnad den mänskliga oron. En plats som alla ska kunna känna igen sig i.

Anna Lidberg, konstnär och skapare till utställningen "Utsikt mot undergång".

Anna Lidberg, konstnär och skapare till utställningen "Utsikt mot undergång".

Foto: Linnéa Hellqvist

Norrköping2019-04-05 18:00

Från och med den fjärde april till och med den femte maj kan man besöka Anna Lidbergs utställning "Utsikt mot undergång" på Verkstad Konsthall i Norrköping. En utställning med miniatyrinstallationer med olika ljuskällor som riktas mot olika föremål med musik i bakgrunden. Anna Lidberg förklarar att hon började fundera över rädsla, att både kunna tillåta sig själv att vara rädd och sätta ord på oron. Hon vill att utställningen ska vara en plats för alla människor, där alla individers oro ska få ta plats.

– Det är ett rum där man kan känna på oroskänslan utan att det är panikartat.

Redan 2015 började Anna Lidberg med den tidiga versionen av utställningen, och uttrycksformen som nu kan ses i hennes utställning började ta form 2017. De olika installationerna är döpta efter olika tänkbara katastrofer som Anna kan tänka sig som klimatkatastrof, demens eller hjärtesorg, men förklarar att alla människor kan se olika former av katastrofer och oro i hennes verk.

– Mina katastrofer är nog helt annorlunda från någon annans, men att själva oroskänslan kan alla känna igen sig i, att det är någonting att hitta mellan oss människor. Vad är vi rädda för? Hur agerar vi när det händer?, säger hon.

Anna Lidberg förklarar att målet med utställningen är att komma åt en laddad stämning.

– Rummet ska kunna vara nästan meditativt, en plats där man kan känna på oron, som kan var alla möjliga känslor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om