Mannen som satte Norrköping på kartan har gått bort

Lennart Persson, som satte Norrköping på kartan under sina drygt 20 år som fritidsdirektör, är död. "Han brann verkligen för sitt arbete", säger dottern Emma Carolander till NT.

Lennart Persson var fritidsdirektören som satte Norrköping på kartan och lyckades locka hit många stora arrangemang.

Lennart Persson var fritidsdirektören som satte Norrköping på kartan och lyckades locka hit många stora arrangemang.

Foto: Therese Jahnson

Norrköping2020-08-19 05:00

Lennart Persson växte upp i Limhamn strax utanför Malmö. Hans skånska rötter satt djupt i hans själ, där just skånskan var hans dialekt. Det kunde inte ens 45 år i Norrköping och Söderköping ändra på. Han återvände alltid söderut till familjen, släkt och vänner under somrarna och jul- och nyår.

– Han blandade aldrig sin dialekt, men han bytte ganska snabbt favoritlag från Malmö FF till IFK Norrköping, berättar Emma Carolander.

Lennart Persson värvades till Norrköping från Göteborg 1975 och var framgångsrik fritidsdirektör under sina dryga 20 år innan han gick i pension 1996. Han hade strax före flytten från väst- till östkusten varit med och jobbat med finansieringen av Scandinavium. Hans första stora uppgift i Norrköping blev Himmelstalundshallen, som invigdes 1977.

Här stod arrangemangen på rad under många år.

Det var landskamper, SM-final och junior-VM i ishockey, tre Davis Cup i tennis, tre SOC i bordtennis, Norrköpings Horse Show, hallsvenskan i fotboll, landskamper i boxning och handboll, O-ringen i orientering och mycket mera. Det var också ofta fulla hallar när Vita Hästen och Hageby basket spelade.

"Alla pratade om Himmelstalundshallen. Det fanns ett intresse från alla. Vi hade alltid något på gång", sa Lennart Persson i intervju, när hallen fyllde 30 år 2007.

Norrköping var också under Lennart Perssons tid värd för EM-slutspelet i fotboll 1992, World Cup i biljard och den gigantiska Korpfestivalen.

Ett par händelser var fotbollsvännen Persson, som sällan missade en match med IFK, extra stolt över, när han såg tillbaka på sin yrkeskarriär i en intervju inför hans 80-årsdag.

"EM-slutspelet 1992 var en fotbollsfest värdig en fotbollsstad som Norrköping samt skapande av Gunnar Nordahls plats vid arenan. Det blev fint att vi lyckades få ihop det!"

Hans engagemang sträckte sig också långt utanför idrottens och de större arrangemangens värld, där hans stora musikintresse lockade honom till jazztonerna på Crescendo eller till Symfoniorkestern och Louis de Geer. Han engagerade sig också i KFUM Norrköping och föreläsningsföreningen i Söderköping.

– Pappa levde ett händelserikt liv och var en föreningsmänniska i alla år. Han såg alla ledare och föreningsmänniskor som sina arbetskamrater, säger Emma.

Han sörjs närmast av dottern Emma och sonen Erik med familjer.

Lennart Persson blev 89 år.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!