Testresultatet: Mannen hade 3,59 promille efter färden

Mannen hade 3,59 promille i blodet när han kontrollerades av polisen – vilket är nära gränsen för medvetslöshet. Nu åtalas 36-åringen för grovt rattfylleri, men menar själv att han druckit först efter bilkörningen och bara har en hög tolerans.

36-åringen hade 3,59 promille i blodet efter bilkörningen, men menar att han druckit allting efter att ha parkerat.

36-åringen hade 3,59 promille i blodet efter bilkörningen, men menar att han druckit allting efter att ha parkerat.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-08-27 11:00

Det var en morgon i maj som polisen larmades av personal på ett hotell i centrala Norrköping. Vid 08-tiden hade en man kommit in och bett om ett rum. Då man inte checkade in gäster förrän på eftermiddagen – och han dessutom verkade påverkad – blev han i stället hänvisad till frukosten.

– När han började ta av buffén märkte jag att han inte klarade av att hålla tallriken själv, han fick hjälp av oss. Han kunde knappt gå själv märkte jag då, säger en i personalen i förhör med polisen.

– Sen såg jag när han lämnade buffén, han vinglade kraftigt och gick ut till en bil som stod parkerad precis utanför entrén. Då ringde jag till er, samtidigt som jag ringer 112 sätter han sig på förarplats och kör iväg.

Polisen hittade cirka 40 minuter senare mannen vid ett vandrarhem i Norrköping. Han bedömdes då som tydligt påverkad och ett prov visade att han hade 3,59 promille alkohol i blodet.

Enligt material från Folkhälsomyndigheten är man redan vid 3,0 "på gränsen till medvetslös" och "uppfattar inte vad som händer". Vid 4,0 promille är man medvetslös, "andas långsamt och riskerar att dö av alkoholförgiftning" (se faktaruta).

Redan vid 1,0 promille går gränsen för grovt rattfylleri, som mannen nu har åtalats för – men själv nekar till.

– Jag har inte kört rattfull. Skulle aldrig göra och kommer aldrig göra någonsin.

Han har dock flera gånger i förhören ändrat sin historia. Först säger han sig inte ha kört bil alls, men landar sedan i att han druckit efter att ha parkerat utanför vandrarhemmet. Under luckan på 40 minuter ska han då ha uppnått promillehalten genom att dricka tolv stycken folköl, hävdar han.

– Det går fort för mig och vi alla är olika, säger mannen i förhör och menar att han har "hög tolerans" för alkohol, men nekar till att ha ett missbruk.

Han har dock tidigare varit tvångsomhändertagen enligt LVM (lagen om vård av missbrukare) och har då medgett att han haft alkoholproblem.

När mannen nu ställs inför rätta finns förutom blodproverna och den hotellanställdes vittnesmål också övervakningsfilmer, där han ses röra sig ostadigt och senare sätta sig i bilen och köra iväg.

Den vinglade gången förklarar 36-åringen själv med att han har en nervsjukdom som kan ge bland annat balansproblem, vilket också intygas av en läkare.

Fakta

Så här beskrivs reaktionen på alkohol av Folkhälsomyndigheten:

0,2 promille: "Den första alkoholeffekten märks. Du känner dig varm, avspänd och väl till mods. Din självkritik minskar."

0,5 promille: "Du känner dig upprymd och hämningarna släpper. Dina reflexer blir långsammare och du får minskad precision i dina rörelser. Omdömet börjar grumlas och din förmåga att ta in information försämras."

0,8 promille: "Du börjar bli högljudd och yvig i dina rörelser. Du ser sämre än du brukar. Du är överdrivet självsäker och luktar alkohol."

1,0 promille: "Du sluddrar och är sämre på att kontrollera både muskler och känslor."

1,5 promille: "Det börjar bli svårt att hålla balansen och du kanske ramlar omkull. Risken för känsloutbrott ökar, liksom för illamående."

2,0 promille: "Du har svårt att prata och gå upprätt. Du ser dubbelt."

3,0 promille: "Du uppfattar inte vad som händer och är på gränsen till medvetslös."

4,0 promille: "Du är medvetslös. Du andas långsamt och riskerar att dö av alkoholförgiftning."

Källa: Beroendecentrum Region Stockholm/Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!